Hlavní obsah

Petr Fiala: Rušení oblastí byl nutný krok k obnově důvěry

Právo, Jan Martinek

Předseda ODS Petr Fiala tvrdí v rozhovoru pro Právo, že pondělní zrušení oblastních buněk na Praze 10 a 11 bylo nutné k obnovení důvěry. Na republikovém sněmu podle něj zazněla řada argumentů pro zrušení - od neloajality až po podezření na černé duše.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala.

Článek

Pane předsedo, do jaké míry bylo nutné zrušit oblastní sdružení ODS na Praze 10 a Praze 11 a co si od něj ODS slibuje?

Určitě je to šance pro členy ODS v Praze 10 a Praze 11, aby znovu ustanovili místní sdružení a celé oblasti tak, aby byly důvěryhodné, aby na nich neležely žádné stíny z minulosti. Je zřejmé, že nad ODS v Praze 10 a Praze 11 se dlouhodobě vznášela kritika, a to nejen zvnějšku, ale i zevnitř ODS.

Pro nás bylo při rozhodování na republikovém sněmu a předtím na grémiu klíčové stanovisko pražského regionu, že toto vidí jako nutný krok k tomu, aby se ODS v Praze opět těšila důvěře voličů. Nejsou to lehká rozhodnutí, nikomu z nás to nedělá radost, ale republikový sněm v tomto případě jasně podpořil žádost pražského regionu a já v tom vidím opravdu velkou šanci pro obnovení důvěry v ODS.

Sdružení byla zrušena pro dlouhodobé poškozování dobrého jména ODS. To je poněkud vágní pojem. Jak konkrétně toto dobré jméno poškozovala?

Konkrétních důvodů zazněla na republikovém sněmu celá řada. Od chování reprezentantů ODS z Prahy 10 a 11 při jednáních v pražském zastupitelstvu, jejich neloajality k ODS v řadě případů, podezření na černé duše, celá řada dalších argumentů. Ale já nejsem ten, kdo by dělal soudce a zkoumal každé podezření do detailů.

Pro nás bylo klíčové to, že pražští kolegové neviděli jiné řešení. Musím také říct, že jsem dostával řadu reakcí z Prahy 10 i Prahy 11 od členů ODS, kteří byli z té situace nešťastní, neviděli řešení, jak ty věci spravit, často to byli i zakládající členové ODS. Signálů, že je tam potřeba něco udělat, jsme měli hodně, ale podstatné bylo rozhodnutí Prahy, že je to jediná cesta, jak si s tou věcí poradit.

Hrálo ve vašem rozhodnutí roli i to, že ODS na Praze 10 podpořila koalici v čele s paní Kleslovou (ANO)?

To byl jeden z těch kamínků v celé mozaice důvodů, které k tomu rozhodnutí vedly. Samo o sobě by tento akt k takto radikálnímu kroku nevedl.

Pokud vím, tak ODS uzavřela koalice s ANO i na jiných radnicích.

Koalice s ANO je jedna věc, koalice v čele s paní Kleslovou je úplně jiná kapitola. Ale jak říkám, důvodů byla celá řada a sám vím, že kdykoliv jsem mluvil o obnově důvěry v ODS, tak první věc, kterou mi na to novináři řekli, byla: a co Praha 10, co Praha 11? I z tohoto hlediska si myslím, že šlo o odvážný požadavek, který vedení pražského regionu vzneslo, a který republikový sněm podpořil. Z hlediska budoucnosti ODS je to určitě správně.

Asi nejkontroverzněji vnímaná postava ODS z Prahy 10 je bývalý starosta Milan Richter, který ale dal najevo, že chce v ODS zůstat.

Každý člen těch oblastí nebo místních sdružení, která přijdou o licenci, má možnost se do tří měsíců zaregistrovat v jiném místním sdružení, nebo jsou ta sdružení posléze znovu ustavena. Já bych tady ponechal to rozhodování, jakým způsobem budou tato místní sdružení opět ustanována, na pražském regionu. Jsem přesvědčen, že všichni budou postupovat tak, abychom vytvořili na Praze 10 a Praze 11 důvěryhodné organizace.

ODS už v minulosti zrušila buňky v Praze 4, Praze 12 a Praze-západ. Pomohlo to ODS?

Zkušenosti jsou v každé té oblasti jiné, ale obecně se dá říct, že to pomohlo. Strana tak konkrétními kroky ukázala, že má vůli měnit, a to i rázně, situaci v místech, kde to dobře nefunguje, a kde se ti představitelé důvěře netěší. I nyní jsme dokázali, že ta slova o obnově ODS myslíme opravdu vážně. Že jsme schopni dělat i kroky, které vážně nejsou lehké.

Povídá se, že by podobný osud mohl potkat i ODS na Praze 6, zejména kvůli bývalému primátorovi Pavlu Bémovi.

Myslím si, že toto byl poslední takto zásadní krok. Signály, že bychom i jinde museli přistoupit k mimořádným opatřením, nemám. Věřím, že jsme v poslední fázi radikálních změn, které vedou k obnově ODS.

Situace ale hoří i například na Karlovarsku, kde vaši zastupitelé koalují s komunisty. To jste na republikovém sněmu neřešili?

Bezprostředně poté, co jsme zjistili, že vznikají koalice s nějakou účastí komunistů a členů ODS, tak jsme vydali poměrně jasné nesouhlasné stanovisko grémia. Současně jsme připomněli usnesení kongresu, které takovou spolupráci zapovídá.

V těchto případech ale postupujeme stejným způsobem, jako v minulosti: požadujeme jasné stanovisko oblastí a regionů, kterých se to týká, požadujeme návrh řešení a důkladné vysvětlení povahy té spolupráce. Dali jsme lhůtu k nápravě do konce února, a poskytujeme všem šanci, aby dali situaci do souladu s usnesením kongresu ODS, ale také s politickým směřováním naší strany.

Pokud se tak nestane, tak se k tomu po konci února vrátíme. Řada věcí se může v mezičase vyřešit na místní či oblastní úrovni, a takové řešení je nejlepší. Pokud budeme muset sáhnout k dalšímu rozhodnutí, tak ho uděláme, protože aktivní spolupráce s KSČM je pro ODS nepřijatelná.

Tedy nevylučujete další rušení buněk.

Doufám, že nebudeme muset přistupovat k tomuto kroku, že se ty případy do té doby vyřeší v souladu s politikou ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám