Hlavní obsah

Pětitisícová bankovka se vydražila za více než 12 milionů

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, luh

Červená pětitisícová státovka z roku 1919, nejvzácnější československé papírové platidlo, se v pátek večer vydražila za 12,1 milionu korun. Bankovka, které je pouze 36 exemplářů, se v internetové aukci objevila po dlouhých 26 letech. V roce 1994 se vydražila za 280 tisíc. Vyvolávací cena byla nyní stanovena na milion korun.

Dražba pětitisícové státovky z roku 1919Video: Novinky

 
Článek

Ještě před zahájením aukce se odhadovalo, že nákupní cena bude mnohonásobně vyšší. „Konkrétní odhad není. Díky předaukčnímu limitování je jasné, že to bude více než sedm milionů korun, nedokážu ale odhadovat dál,“ řekl Novinkám v pátek dopoledne Aleš Kohout, spolumajitel aukční společnosti Bankovky.com, s.r.o., která státovku draží pro svého klienta.

Nejvzácnější československou minci vydražili za 23 milionů

Domácí

Státovka, tedy bankovka vydaná státem, nikoliv Národní bankou, s nominální hodnotou 5000 Kč z 15. dubna 1919 nese na líci stejný motiv jako rakousko-uherská tisícikoruna z roku 1902. Je na ní vyobrazen nenápadný secesní ženský portrét manželky jednoho z autorů, paní Leflerové.

Pětitisícová státovka byla v oběhu do roku 1921. „Bankovka platila velice krátkou dobu, dlouho nebyla mezi sběrateli vůbec známá. V současné chvíli je známo pouze 36 exemplářů, z toho ve sběratelských kruzích pouze třináct až čtrnáct bankovek. Ostatní jsou ve vládních institucích, muzeích a podobně,“ uvedl Kohout.

Foto: Bankovky.com, ČTK

Aukční společnost Bankovky.com prodala pětitisícovou státovku za více než 12 milionů kroun.

Bankovka nebyla podle něj původně určená pro Československý stát, ale už v roce 1902 byla vydána jako rakousko-uherská tisícikoruna. „Byla tištěná ve Vídni ve vídeňské tiskárně. S největší pravděpodobností nebyl z časových důvodů proveden autorský návrh a vzala se předloha z již existujících bankovek, a to z tisícikoruny rakousko-uherské z roku 1902,“ dodal.

Utajovaný Gottův obraz vydražili za 1,2 milionu

Domácí

Na páteční internetové akci se dražilo přes pět set položek, mezi nimi například kompletní nabídka všech bankovek 20. století, včetně několika dalších unikátů, jako státovka o nominální hodnotě 500 Kč z roku 1919 a také její perforovaný exemplář a nevydaná státovka 10 Kčs z roku 1953. Dále se dražila kompletní emise československých bankovek 20. století, takto zcela kompletní emise šla do dražby vůbec poprvé. Jen vyvolávací cena všech dražených položek sbírky přesahovala tři miliony korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám