Hlavní obsah

Perličkové ozdoby z Poniklé se dostaly na seznam UNESCO

Právo, mip
Semily

Napoprvé před dvěma lety to nevyšlo, teď už ano. Ruční výroba vánočních ozdob ze skleněných foukaných perliček, jejíž tradice sahá v Poniklé na Semilsku až na konec 19. století, se dostala na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Informaci o zápisu ve čtvrtek zveřejnily Liberecký kraj a Muzeum Českého ráje.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Výroba vánočních ozdob z dutých skleněných perliček ve firmě Rautis v Poniklé na Semilsku

Článek

Zápis na seznam nehmotného světového dědictví je velkým úspěchem manufaktury Rautis z Poniklé, která unikátní výrobu zastřešuje. Lidé, kteří pro ni pracují, vyrábějí tradičními postupy ozdoby, které jsou identické s těmi, jež skláři podomácku vyráběli před více než 100 lety.

„Jsou jednoduché, ale zcela výjimečné. Našli bychom je na vánočních stromcích po celém světě,“ uvedla Vladimíra Jakouběová, ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově, které nominaci ozdob z Poniklé připravovalo.

Unikátní ruční výroba se v Poniklé udržela díky místní rodině Kulhavých, které se po roce 2000 podařilo provoz ponikelské manufaktury zachránit.

Jako poslední na světě vyrábějí v Poniklé ručně perličkové ozdoby. Usilují o zápis na seznam UNESCO. Zdroj: Novinky.czVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám