Hlavní obsah

Perebyjnis: Situace je dočasná, Ukrajinci se touží vrátit

Praha

Podle ukrajinského velvyslance v České republice Jevhena Perebyjnise uprchlíci touží vrátit se zpět na Ukrajinu, kterou často opustili jen s jedním kufrem. Ve válkou zasažené zemi nechali příbuzné, byty i majetek. Aktuální situaci označil za dočasnou. Pro návrat do své země nicméně Ukrajinci potřebují, aby byla bezpečná.

Foto: Petr Horník, Právo

Velvyslanec Ukrajiny Jevhen Perebyjnis

Článek

„Snad se budou moci Ukrajinci v nejbližší době vrátit domů. Situaci vidíme jako dočasnou. Chceme, aby se vrátili co nejdříve,“ řekl ve čtvrtek při návštěvě Prahy 10.

Váleční uprchlíci podle jeho slov nechali v zemi všechno – příbuzné, byty i majetek. „Často odjeli s jedním kufrem. Většina proto touží vrátit se domů. Potřebují ale, aby tam bylo bezpečí,“ doplnil.

Krize bude stát 54 miliard. Česko už opouští víc uprchlíků, než kolik přijíždí

Domácí

„Nějakou dobu bude ale tento problém ještě existovat, nevíme, jak dlouho bude konflikt trvat. Nevidíme (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi do hlavy a nevíme, co chystá,“ nastínil.

‚Česko to zvládá‘

Perebyjnis také naznačil, že někteří Ukrajinci se již domů vracejí. Dokonce se jich podle něj v současnosti do země více vrací, než jich z ní odjíždí, uvedl s odkazem na data ukrajinské pohraniční služby.

Stejnou informaci ve středu uvedl na tiskové konferenci vlády ministr vnitra Vít Rakušan.

„Bezpečnostní situace například kolem Kyjeva se zlepšila, a lidé se proto vrací. O jakých číslech (v případě České republiky) mluvíme ale nevím, nedá se to spočítat. Je ale taková tendence,“ uvedl velvyslanec pro Novinky.

Rakušan: Migrační vlnu jsme zvládli

Domácí

Česká republika pak podle něj nynější uprchlickou vlnu zvládá. „Nikdo ve světě, zejména v České republice nebyl připraven na tak velkou uprchlickou vlnu z Ukrajiny,“ prohlásil.

Česko udělilo lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu doposud 289 tisíc speciálních víz pro uprchlíky. Celkový počet se ustálil na zhruba 300 tisíc. Své domovy muselo kvůli válce opustit už 11,4 milionu lidí, z toho 4,4 milionu uteklo do zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám