Hlavní obsah

Peníze nalité do plzeňské hospodářské komory budí podezření

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Šéf Krajské hospodářské komory Plzeňského kraje (KHK) Zdeněk Mužík se sám pasoval do role donátora. Do komory napumpoval v hotovosti ze svých vlastních peněz miliónové částky jako finanční výpomoc.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Sám Mužík se k celé záležitosti zpočátku nechtěl vyjadřovat s tím, že jde o jeho soukromou věc. Později vysvětlil, že má jít o formu jakéhosi sponzoringu.

„Dávám tam peníze bez toho, abych zatěžoval neziskovou organizaci úroky. To jsou moje peníze, já je půjčuji komoře, která nesmrdí korunou. Financují se z toho projekty, na které jsou vázány dotace z Evropské unie pro naše podnikatele,“ prohlásil Mužík.

Podle svých slov vše dělal v dobré víře. „Nejsem žádný chudák, můžu si to dovolit. Kdo jiný než člověk, který si to může dovolit, by měl podporovat dobrou věc. Pokud jsem něco porušil, a jak mi to vysvětlujete, tak asi ano, jsem připraven nést důsledky,“ pokračoval Mužík.

Teď vedu život rentiéra
Zdeněk Mužík

Tvrdí, že jako donátor tímto způsobem dával najevo, že podporuje podnikatelské prostředí v Plzeňském kraji. Jenže bezúročné půjčky provází řada podivností, které Právo zjistilo a které budí podezření z protiprávního jednání.

Zvláštní je například to, že všechny platební transakce, spojené s půjčkami, probíhaly v hotovosti, což bylo u některých vyšších částek v rozporu se zákonem proti praní špinavých peněz. Navíc soukromé půjčky, vyjma jediné, Mužíkovi neposvětilo představenstvo KHK.

První velké peníze vložil Mužík do KHK na podzim roku 2008, kdy představenstvo souhlasilo s tím, že poskytne 420 tisíc na dofinancování úvěru. O tři měsíce později sepsal Mužík sám se sebou, jako věřitel a dlužník, dodatek ke smlouvě o původní půjčce, kterým si otevřel dveře k poskytování dalších půjček.

Jiné půjčky neschválili

Přestože žádné jiné soukromé půjčky představenstvo Mužíkovi neschválilo, je z bankovního výpisu KHK, který se Právu podařilo získat, patrné, že postupně vložil na účty KHK hotovost v celkové výši přes dva milióny korun. Část peněz si pak zase nechal z KHK vyplatit v hotovosti zpět. Loni v červnu to byl třeba celý milión.

„Nejsem si vědom toho, že by se kdy o nějaké jiné půjče od pana Mužíka, než o té ve výši 420 tisíc korun, jednalo. Přece není možné, aby ve vztahu ke KHK vznikl nějaký další ručitelský závazek bez toho, abychom to schválili v představenstvu,“ prohlásil člen představenstva KHK a šéf Okresní hospodářské komory Plzeň-jih Miloš Fürst.

Měl je prý doma v hotovosti

Ve vysvětlování dalších okolností, jako původ půjčených peněz, nebo proč transakce probíhaly výhradně v hotovosti a ne standardně bankovním převodem, už tak přesvědčivý Mužík nebyl.

Předně se odmítl bavit o svých majetkových poměrech. Podle obchodního rejstříku vlastní nebo spoluvlastní čtyři firmy, kde je uveden i jako statutární zástupce. Zjistit jejich hospodaření je ale nemožné, protože žádná z nich neukládá do sbírky listin zákonem povinné údaje včetně účetních uzávěrek.

„To jsou už dávno mrtvé firmy, nevykonávám tam žádnou činnost a nemám z nich ani korunu,“ obhajuje obcházení zákona Mužík. Na přímou otázku, odkud tedy vzal milióny na půjčky komoře, řekl, že jsou to nastřádané peníze z výplat, které pobíral jako zaměstnanec různých firem od devadesátých let.

„Měl jsem je doma v hotovosti, protože mít je v bance se mi nevyplatí. Byly řádně zdaněné, tak nevidím důvod, proč bych s nimi nemohl nakládat tak, jak jsem s nimi naložil“ uvedl Mužík. V současné době má prý příjmy z dividend jako akcionář několika společností. „Teď vedu život rentiéra,“ dodal. O akcie jakých firem jde, ale prozradit nechtěl.

Manipulaci s milióny v hotovosti obhajoval tím, že převod peněz bankovním příkazem je zdlouhavý a trvá někdy i tři dny. „Někdy nastaly situace, kdy jsem prostě potřeboval tyto prostředky velmi rychle, abych je mohl dál použít,“ uzavřel Mužík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám