Hlavní obsah

Peníze dorazily. Česko stáhlo žalobu na Polsko kvůli dolu Turów

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo životního prostředí v pátek odpoledne od Polska obdrželo domluvenou částku na řešení vlivu těžební činnosti v polském hnědouhelném dole Turów u českých hranic. Potvrdila to ministryně Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Česko tím podmiňovalo stažení žaloby u Soudního dvora Evropské unie, což obratem učinilo.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Uhelný důl Turów u česko-polské hranice a sousední elektrárna, kterou zásobuje.

Článek

Země se dohodly na náhradě 45 milionů eur (zhruba 1,08 miliardy korun) za škody způsobené těžbou v dole. Částka 35 milionů eur poputuje do Libereckého kraje, deset milionů bude náležet českému státu, řekl ve čtvrtek po podpisu mezivládní dohody s Morawieckým premiér Petr Fiala (ODS).

Češi v příhraničí jsou zklamaní: Prodali nás lacino

Domácí

Mezivládní transfer činí 35 milionů eur (851 milionů korun), dalších deset milionů poskytla Libereckému kraji nadace těžební společnosti PGE, která důl provozuje.

Mluvčí vlády Václav Smolka už dříve řekl, že ve chvíli, kdy domluvené peníze dorazí na příslušné účty v ČR, bude stažena žaloba u Soudního dvora EU.

Česko se na soud obrátilo loni v únoru poté, co polské úřady schválily prodloužení těžby v dole Turów do roku 2026. Podle české vlády se tak stalo bez dostatečného posouzení vlivu dalších prací na životní prostředí, což je i názor Evropské komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám