Hlavní obsah

Pelikán podá kárnou žalobu na soudkyni kvůli spojení s Peltou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) podá kárnou žalobu na pražskou soudkyni Sylvu Mašínovou, která neupozornila na svou možnou podjatost. Ve čtvrtek to sdělila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Mašínová rozhodla předloni spor místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra s bývalým rozhodčím ve prospěch Berbra, ačkoli se podle policie dobře znala s tehdejším šéfem asociace Miroslavem Peltou.

Foto: repro Česká televize, Novinky

Soudkyně Sylva Mašínová

Článek

Berbr požadoval ve sporu omluvu po bývalém rozhodčím Tomáši Kovaříkovi. Ten v médiích uvedl, že Berbr prostřednictvím své manželky Dagmar Damkové neoprávněně zasahoval do chodu komise rozhodčích. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 9 Mašínová vyhověla Berbrově žalobě, aniž provedla důkazy navržené Kovaříkem. Odvolací Městský soud ji pak za to zkritizoval, verdikt zrušil a věc rovnou přidělil jinému soudci.

„Při projednávání dané věci vyšly najevo okolnosti, které by mohly zakládat pochybnost o nepodjatosti soudkyně Mgr. Sylvy Mašínové. V takové situaci má soudce dle příslušné procesní normy předložit věc předsedovi soudu k posouzení, zda je soudce vyloučen z projednávání dané věci, či nikoliv. Soudkyně Mgr. Sylva Mašínová toto neudělala a věc rozhodla," uvedl dříve mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 9 Lukáš Bernat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Robert Pelikán (ANO), ministr spravedlnosti

Kárnou žalobu na Mašínovou původně chtěla podat předsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 9 Michaela Wenzlová. Když jí ale ve čtvrtek Pelikán oznámil, že chce podat žalobu také, rozhodla se, že svůj kárný návrh nepodá. „Usoudila, že není ekonomické podávat paralelní návrh,” doplnila Puci.

V kárné žalobě může být navrženo uložení důtky, snížení platu, odvolání z funkce předsedkyně senátu nebo nejpřísnější postih - odvolání z funkce soudce.

Někdejší fotbalový boss Pelta, s nímž se podle policie Mašínová zná, čelí od loňska trestnímu stíhání v souvislosti s údajným zmanipulováním rozdílení sportovních dotací. Mezi další stíhané patří i Fotbalová asociace ČR a Česká unie sportu.

Reklama

Související témata:

Související články

Pelikán dočasně odstavil soudkyni Královou

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dočasně zprostil výkonu funkce soudkyni Obvodního soudu pro Prahu 1 Helenu Královou. V pátek to sdělila mluvčí...

Výběr článků

Načítám