Hlavní obsah

Pelikán by měl být jmenován ministrem druhý týden v březnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kandidát na ministra spravedlnosti Robert Pelikán by mohl být jmenován ve druhém březnovém týdnu. Pelikán to v úterý uvedl po jednání s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě. Zeman již přijal demisi ministryně Heleny Válkové (ANO), oznámil na Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Robert Pelikán na Pražském hradě

Článek

„Prezident mě informoval, že mě pravděpodobně bude jmenovat ve druhém březnovém týdnu,“ řekl Pelikán po odchodu z prezidentské kanceláře, kde strávil půl druhé hodiny.

Schůzku s prezidentem označil za „příjemný rozhovor”. Ke svému možnému jmenování až ve druhém březnovém týdnu uvedl, že hlava státu je na úvod měsíce, k němuž oznámila konec ve funkci současná ministryně, zaneprázdněna.

Zemana zajímalo směřování justice

Prezident se prý zvlášť zajímal o některá témata z oblasti justice. „Byla to případná reforma nebo strategie směřování justice, byl to problém insolvenčních mafií, byl to zákon o státním zastupitelství a nový občanský zákoník,“ vyjmenoval Pelikán. Na dotaz Práva, zda mu prezident dal výslovnou podporu, Pelikán odpověděl:  „Troufám si to tak nazvat.“

Potenciální ministr  předpokládá, že s jeho nástupem na úřad by šlo „o změnu ve smyslu kontinuity”. S Válkovou chce spolupracovat i nadále, byť v jiných rolích.

Válková podala demisi 10. února. Posléze uvedla, že byla k odchodu z ministerstva vyzvána hnutím ANO. To nakonec potvrdil i šéf hnutí Andrej Babiš, který do té doby tvrdil, že se ministryně sama rozhodla skončit. [celá zpráva]

Ministryně čelila kritice kvůli pomalému předkládání zákonů a personální politice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám