Hlavní obsah

Navzdory Kalouskovi. Novou předsedkyní TOP 09 je Pekarová Adamová

Novinky, Barbora Zpěváčková, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

TOP 09 si v neděli zvolila za novou předsedkyni poslankyni Markétu Pekarovou Adamovou. Proti ní kandidoval senátor Tomáš Czernin, kterého si do čela přál zakladatel strany Miroslav Kalousek. Pekarová Adamová získala v prvním kole volby 53,9 procenta hlasů.

Novou předsedkyní TOP 09 je Pekarová AdamováVideo: Novinky

 
Článek

Czernin získal ve volbě předsedy o 15 hlasů méně. Následně kandidoval na post prvního místopředsedy, kam ho zvolilo 92 procenta delegátů.

Pekarová Adamová, která by měla vést TOP 09 do sněmovních voleb v roce 2021, v kandidátském proslovu kritizovala Českou republiku za to, že přešlapuje na místě a přestala si klást vyšší mety a cíle.

Inženýrka s tetováním v arabštině. Kdo je předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová

Domácí

„Touto metou je připojení k eurozóně. Euro je dalším stupněm bezpečnosti a integrace při různých snahách zavést ČR opět někam na východ,” apelovala.

Úkol TOP 09 je podle Pekarové Adamové přetavit energii z protivládních demonstrací na Letné do výsledků voleb. Řekla také, že chce do topky nalákat mladou generaci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V Praze pokračoval 24. listopadu 2019 volební sněm TOP09. Na snímku Markéta Pekarová Adamová.

Hlavní témata topky vidí Pekarová Adamová v kvalitním vzdělávání, ochraně životního prostředí či dostupnosti bydlení. „Lidé od nás čekají nabídku, jak tyto problémy vyřešíme. Ta řešení známe, ale musíme je v konkurenci holdingového PR nabídnout novou formou,” řekla Pekarová Adamová v narážce na hnutí ANO.

Máme premiéra estébáka, burcoval Czernin

Czernin v projevu kritizoval současnou vládu a premiéra Andreje Babiše (ANO). „Máme premiéra estébáka, který vládne za podpory komunistů, prezidenta lháře. Lidé se bojí o flek, aby nikdo nezaklekl na jejich firmu,” prohlásil Czernin v kandidátském projevu.

Kandidát na šéfa také řekl, že TOP 09 se nedaří z opozice prosazovat program. Czernin by to chtěl změnit tím, že by strana nově měla stínové ministry, kteří by se scházeli na ideových konferencích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

O post lídra TOP 09 usiloval i senátor Tomáš Czernin. Právě jeho si v čele strany přál Miroslav Kalousek.

„Náš voličský potenciál se pohybuje v dvojciferných číslech, napravíme paseku, kterou tady napáchala současná vláda,” prohlásil Czernin.

Hlavní témata topky jsou podle Czernina ochrana klimatu či příprava důchodové reformy. Czernin chce zdůrazňovat hodnoty jako jsou pravda, odpovědnost a důstojnost člověka.

Kalousek jako nejlepší poslanec

Sněm TOP 09 začal už v sobotu. S projevem vystoupil jak končící předseda Jiří Pospíšil, tak i čestný předseda a zakladatel strany Karel Schwarzenberg, který popřál novému šéfovi strany štěstí.

Vyzdvihl i práci Pospíšila a činnost šéfa poslanců TOP 09. „Miroslav Kalousek dělá nedoceněnou práci a dnes je opravdu nejlepším poslancem ve Sněmovně,“ řekl v projevu Schwarzenberg.

Pospíšil na sjezdu TOP 09 nabádal ke spojení opozice proti Babišovi

Domácí

Jiří Pospíšil ve své řeči mimo jiné řekl, že ať už bude novým lídrem kdokoliv, bude ho podporovat a nebude dělat podrazy.

Pekarová: Chci přivést TOP 09 znovu do vlády

Domácí

„Jsem hrdý na to, že jsme prokázali, že nejsme jen stranou otců zakladatelů, ale stranou, která se dál rozvíjí. Nečekejte ode mě žárlení a podrazy. Těším se na spolupráci s budoucím lídrem strany,” uvedl v sobotu na sjezdu Pospíšil a vrátil se i ke sporu s Kalouskem.

Czernin: Musíme spojit pravici a zachránit zemi

Domácí

„Ačkoliv to občas to ve straně skřípe, velmi si vážím spolupráce s Karlem Schwarzenbergem a Miroslavem Kalouskem. I když jsme vždy neměli na vše stejný názor, tak jsme se všichni byli schopní domluvit a táhnout za jeden provaz,“ řekl odcházející předseda Pospíšil, který vedl stranu dva roky.

Během prvního dne promluvila také řada hostů z ODS, STAN, Pirátů nebo lidovců, většina vyzývala k nadstranické spolupráci.

Reklama

Výběr článků

Načítám