Hlavní obsah

Pečovatelka domova důchodců, kde zemřel senior s koronavirem, vyzvala ředitele k omluvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předžalobní výzvu k veřejné omluvě zaslala řediteli domova důchodců ve Velkých Hamrech na Jablonecku Čestmíru Skrbkovi advokátní kancelář. Omluvit se má pečovatelce, kterou podle advokátů nepřímo obvinil z podílu na smrti klienta domova. Jméno pečovatelky nikdy nikde nepadlo.

Foto: Mapy.cz

Domov seniorů ve Velkých Hamrech

Článek

Domov ve Velkých Hamrech byl od 7. června na týden pro návštěvy zavřený poté, co se koronavirus prokázal u dvou klientů, kteří byli očkovaní, a u jedné pracovnice. Ta patří k sedmi zaměstnancům domova, kteří očkování odmítli. Jeden z klientů koronaviru podlehl. Podle Skrbka šlo o 82letého těžce nemocného muže.

„Zatím to není potvrzené, ale jedna neočkovaná pečovatelka nám na koronavirus onemocněla a celá její rodina, a zrovna na oddělení, kde pracuje, se u dvou seniorů objevil covid,“ řekl tehdy ČTK Skrbek. Ukázalo to podle něj, že neočkovaní pracovníci jsou v sociálních a také zdravotnických zařízeních největším rizikem.

V domově, kde zemřel nakažený senior, dostali covid další dva proočkovaní

Koronavirus

Podle právníka zveřejnil ředitel nepodložené a nepravdivé informace. „Zveřejnil i informace o jejím zdravotním stavu a o zdravotním stavu její rodiny. Jakkoliv je pro mě nepochopitelné, jak se k těmto informacím mohl dostat, jeho jednání považuji za zcela protiprávní a mám podezření, že mohlo naplnit i skutkovou podstatu některého z trestných činů,“ uvedl Tomáš Nielsen, který podle ČTK pečovatelku zastupuje.

V rozhovoru pro Právo ředitel domova Skrbek řekl, že předpokládá, že pravděpodobně právě tato pečovatelka klienty nakazila. Dodal, že personál přesvědčoval, aby se nechal očkovat. Neočkovaní členové personálu byli před každou směnou testováni. Pečovatelka, o níž hovořil, měla podle něj negativní test.

Ředitel domova, kde zemřel nakažený senior: Přemlouvali jsme pečovatele, ať se očkují, víc dělat nešlo

Domácí

Advokátní kancelář argumentuje názory odborníků, podle kterých může nákazu přenést i člověk očkovaný. I Státní ústav pro kontrolu léčiv podle něj předběžně uvádí, že očkování vakcínou Comirnaty (Pfizer/BioNTech) snižuje riziko přenosu nákazy na jiné osoby o 40 až 60 procent.

Domov ve Velkých Hamrech patří se 130 klienty k velkým zařízením sociálních služeb v Libereckém kraji. Všichni tamní klienti jsou podle Skrbka proti koronaviru očkování a také většina z 90 zaměstnanců.

Na případ upozornil Český rozhlas Radiožurnál. Na nákazu se podle ředitele přišlo, když jeden z klientů zkolaboval a odvezli ho do nemocnice. Tam zjistili, že má koronavirus. „Šlo o britskou variantu, nemoci bohužel podlehl,“ dodal Skrbek. Testování pak odhalilo další dva nakažené. Následné PCR testování dalších 60 vytipovaných, kteří s nimi byli v kontaktu, už vyšlo negativně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám