Hlavní obsah

Pečínka z divočáka rozhoukala bezpečnostní rámy v Temelíně

– Temelín
Právo, Vladimír Vácha

Historku téměř k neuvěření zažila před několika dny ochranka Jaderné elektrárny Temelín. Pečínka z divočáka tam rozhoukala bezpečnostní radiační rámy na vstupu do areálu elektrárny. Ty zaregistrovaly radiaci u jednoho z pracovníků dodavatelské firmy. Informaci, kterou Právo získalo, deníku potvrdil i mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

„Naměřené hodnoty byly o několik řádů pod limity, které jsou stanoveny pro naše pracovníky. Samozřejmě jsme zjišťovali, kde se mohl kontaminovat, a o celé záležitosti jsme informovali i Státní úřad pro jadernou bezpečnost,“ uvedl Sviták.

Příčina byla nakonec hodně překvapivá. Muž si dal k obědu den před vstupem do elektrárny pečínku ze šumavského divočáka. I přes velmi nízké a zdraví neohrožující hodnoty elektrárna celou situaci velmi podrobně prošetřila a důkladné vyšetření čekalo i samotného pracovníka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pozůstatek Černobylu

Právě v Národním parku Šumava byla už v minulosti potvrzena nízká úroveň radioaktivního cesia přibližně u třech desítek divočáků. Šetření tehdy ukázalo, že se jedná o pozůstatek havárie z Černobylu.

Podle Státní veterinární správy by však bylo možné sníst desítky kilogramů masa divočáka s limitním obsahem cesia ročně. Do českých restaurací by se kontaminované maso díky kontrolám dostat nemělo. Myslivci, kteří odstřelují divočáky v rizikových oblastech, jsou navíc povinni nechat každý kus vyšetřit.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Radiačními kontrolními rámy musí projít každý, kdo vstupuje do areálu elektrárny.

„Radiační kontroly jsou součástí vstupních procedur právě proto, aby podobné případy odhalily. Muž rozhodně ohrožen nebyl, spíše to ukazuje na citlivost a účinnost našich kontrolních rámů, protože naměřená hodnota je opravdu na úrovni detekovatelnosti,“ zdůraznil mluvčí.

Připomněl, že v minulosti v elektrárně už podobně zachytili také vozidlo vezoucí do areálu hnojivo s obsahem draslíku. Rovněž pracovníci, kteří absolvují vyšetření na nukleární medicíně, musí při vstupu do elektrárny předložit lékařské potvrzení.

Anketa

Dali byste si zvěřinu, která neprošla veterinární kontrolou?
Ano
27,6 %
Ne
72,4 %
Celkem hlasovalo 1096 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám