Hlavní obsah

Pecina ustoupil, Červíček by se mohl vrátit do čela policie

Právo, Jakub Troníček

Sesazený policejní prezident Martin Červíček, kterého nedávno odvolal ministr vnitra v demisi Martin Pecina, by se mohl v brzké době do čela policie vrátit. Dosluhující šéf resortu totiž ve středu Právu potvrdil, že rozhodnutí o rozkladu proti svému původnímu rozhodnutí přenechá příštímu ministrovi vnitra.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Červíček

Článek

Červíčkovi ve čtvrtek končí lhůta, ve které musí rozklad podat, takže Pecina by rozhodnutí ještě před nástupem příštího kabinetu stihnout mohl. Oproti původnímu předpokladu, že šance na potvrzení svého předchozího verdiktu o Červíčkově sesazení využije, se teď ale rozhodl této možnosti vzdát.

„Nechám to posoudit nového ministra vnitra,“ uvedl Pecina. Stávající prezident Petr Lessy už přitom avizoval, že se své znovu nabyté funkce vzdá, a záležet tak bude na postoji pravděpodobného příštího ministra Milana Chovance (ČSSD).

Chovanec by mohl vyhovět

Ten ve středu na otázky Práva neodpověděl, ale v zákulisí se nicméně v této souvislosti už delší dobu spekuluje o tom, že by mohl Červíčkovi v rozkladu vyhovět. Ostatně sám Chovanec Pecinu za spěch při rozhodování o policejním dvojvládí tvrdě kritizoval a vyjádřil přesvědčení, že Červíček by se mohl v rámci rozkladu nebo soudní žaloby do funkce brzy vrátit.

„Vypadá to, že k tomu zřejmě dojde,“ poznamenal k tomu dobře informovaný zdroj z Chovancova okolí.

Pecina o zrušení loňského ustanovení Červíčka na post policejního prezidenta rozhodl na začátku ledna kvůli tomu, že ho předtím tehdejší ministr vnitra Jan Kubice po vyhazovu Lessyho nesprávně uvolnil z náměstkovské pozice.

Díky tomu se stal opět jediným šéfem policie Lessy, kterého Pecina už předtím přijal zpátky k policii, a tím i na jeho původní post.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Martin Červíček

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina

Pecina ve svém prvním rozhodnutí o Červíčkovi vycházel z doporučení poradní komise, podle které bylo Červíčkovo ustanovení v rozporu se zákonem. Tzv. rozklad je v takovém případě jedinou možností odvolání, rozhoduje o něm ale opět ministr vnitra. Teprve poté přichází v úvahu žaloba ke správnímu soudu. Červíček už dříve avizoval, že je připraven k soudu kvůli sporům o své jmenování jít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám