Hlavní obsah

Péče o covidového pacienta s trubičkami v těle dá zabrat, vítají v Meziříčí pomoc vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtveřice vojáků nastoupila v pondělí do Nemocnice Agel ve Valašském Meziříčí, aby posílili personální kapacity zdravotníků jednotky intenzivní péče (JIP) a interního oddělení. Armáda se tak v nejpostiženějších regionech snaží snížit fyzickou zátěž sester při náročné práci s covidovými pacienty.

Foto: Agel Valašské Meziříčí

Čtveřice vojáků vypomáhá nově na jednotce intenzivní péče a na interním oddělení valašskomeziříčské nemocnice Agel.

Článek

„Je dobře, že máme na odděleních muže, kteří zajistí a uleví fyzické práci našim sestřičkám. Pro personál je to vítaná vzpruha a pomoc. Péče o covid pozitivního pacienta se zavedenými trubičkami do těla je fyzicky nesmírně náročná. Máme zde pacienty na umělé plicní ventilaci či vyžadujících náročnou intenzívní péči. Pomoc vojáků je sestrami oceňována,“ uvedla hlavní sestra Jana Pelikánová.

Aktuálně je ve valašskomeziříčské nemocnici 59 pacientů s koronavirem, pět z nich leží s těžkým průběhem na jednotce intenzivní péče na umělé plicní ventilaci. Na dvou odděleních, kde nyní vojáci vypomáhají, jsou umístěni covidoví pacienti s těžkým či středním průběhem onemocnění.

Od pondělí budou pomáhat v nemocnicích čtyři desítky vojáků

Domácí

Vojáci absolvovali zdravotnický kurz CLS (Combat Life Saver). Ten je rozšířeným kurzem první pomoci pro vybrané vojáky, kteří jsou například vysíláni do zahraničních misí.

„Pod vedením zdravotnického personálu nyní pomohou s hygienou a stravováním pacientů, při dezinfekci prostor a ploch, transportu na vyšetření, polohováním a otáčením pacientů,“ přiblížil mluvčí nemocnice Adam Knesl.

Na Slovensku je zle. Lékaři rozhodují, kdo půjde na přístroje

Koronavirus

Nemocnice zajišťuje zdravotní péči pro spádovou oblast s 80 tisíci obyvatel. „I nadále u nás bez omezení pokračuje péče o pacienty s akutními potížemi či úrazy, včetně neodkladných operací,” řekl předseda představenstva nemocnice Milan Leckéši.

Foto: Agel Valašské Meziříčí

Čtveřice vojáků vypomáhá ve valašskomeziříčské nemocnici

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám