Hlavní obsah

PCR testy potvrzují: mezi dětmi je nákaza minimální

Právo, špf, lž, cie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školy mají od včerejška za sebou už druhé kolo testování. Jeho výsledky sice ještě nejsou k dispozici, ale nic nenasvědčuje tomu, že budou dramaticky jiné než ty pondělní, kdy z přibližně 500 tisíc testovaných antigenními testy byly pozitivní jen nižší stovky. Záchyt byl tak malý, že někteří kritici antigenních testů okamžitě začali zpochybňovat jejich věrohodnost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Testování ve škole probíhá dvakrát týdně.

Článek

Včera se však při PCR testování v Praze 9 ukázalo, že výsledky antigenních testů mohou opravdu odpovídat skutečnosti. V tamních školkách ve středu odevzdalo PCR test ze slin 403 dětí. Pozitivní vyšel pouze jeden, a to na britskou mutaci. Celá třída následně skončila v karanténě.

„Jednalo se o dítě, které bylo negativně testované v pondělí antigenním testem,“ upozornil radní deváté části Zdeněk Davídek (TOP 09/STAN).

Moudřejší za týden

To ještě neznamená, že antigenní test v tomto případě selhal, protože rozdíly mezi výsledky antigenních a PCR testů mohou souviset s řadou dalších důvodů. „Jsou to zatím první čísla z PCR testování, které chceme zavést v našich mateřských a základních školách,“ řekl Právu Davídek.

Dítě se nenechá testovat? Omluvená absence, vysvětluje MŠMT

Věda a školy

„Je tedy předčasné dělat závěry. Moudřejší budeme příští týden, až do PCR testování zapojíme i všechny základní školy,“ dodal Davídek.

Absolvují najednou oba testy

V pondělí by se tam měli otestovat žáci čtyř základních škol, absolvují najednou antigenní i PCR test. Vedení Prahy 9 po ministrovi žádá, aby pojišťovny aspoň částečně hradily dražší PCR testování školáků.

Vedení Královéhradeckého kraje vyzvalo ministra školství Roberta Plagu, ať co nejdříve zajistí kvalitnější a šetrnější metodu testů. Plaga souhlasí s tím, že by byly lepší. Rotační výuka v kombinaci s antigenními testy podle něj ale dokáže zajistit bezpečné prostředí také. Metodu včera před poslanci hájil i ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Nefunkční testy? Za nízkými počty pozitivních žáků může být i to, že dlouho seděli doma

Domácí

„Třeba Akademie věd testovala svoje zaměstnance. Má jich asi 600 v ústavu, který to testování prováděl, a měli tam prakticky stejně nízké nálezy jako antigenními testy. Navíc antigenní testy, s kterými pracujeme, přicházejí s certifikací. Otázka je, jestli ta certifikace je udělána validně, nebo není. Ale ona neexistuje jednoznačná metodika, jakým způsobem ověřit citlivost testu,“ řekl ministr.

Stoprocentně spolehlivé ale nemusí být ani PCR testy. Stává se to ale spíše u dospělých. „Problém je v tom, když máte zánět dolních cest dýchacích, třeba pneumonii, tak nasofaryngeální výtěr (z nosohltanu) už nemusí být pozitivní,“ přiblížil Marián Hajdúch. Zánět se podle něj nemusí vždycky soustředit v nosohltanu.

Do školy nešla. Rodiče nechtějí testy ani roušky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám