Hlavní obsah

Páteřní síť má tvořit 90 neziskových nemocnic

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Páteřní síť lůžkových zařízení by mělo v budoucnu tvořit přibližně devadesát nemocnic, včetně fakultních. Zhruba jedna na sto tisíc obyvatel.

Foto: archiv Masopust

Jednou z protagonistek hry Nic ze mě je herečka Bohdana Pavlíková.

Článek

"Počítá s tím návrh zákona o veřejných neziskových nemocnicích, který by měl být v listopadu jako poslanecká iniciativa předložen v Parlamentu. Má už podporu přes sta poslanců a návrh podepsali nejen poslanci ČSSD, ale i KDU, KSČM a Unie svobody. Pouze za ODS zatím nikdo," řekl Právu v pondělí David Rath, prezident České lékařské komory.

Ostatní nemocnice by se mohly privatizovat a buď poskytovat péči na zdravotní pojištění a nebo za přímé platby.

"Ty nemocnice, které už byly privatizovány a staly se z nich akciové společnosti, pokud budou zařazeny do páteřní sítě neziskových nemocnic, budou znovu na tento statut převedeny," řekl Rath. Půjde to ale pouze v tom případě, jestliže kraj vlastní sto procent akcií takovéto nemocnice. V ostatních případech ne a pak musí být vybrána jiné nemocnice. Komora si od tohoto kroku slibuje především stabilizaci sítě lůžkových zařízení.

"Jestliže bude jedna veřejná nezisková nemocnice na sto tisíc obyvatel, tak bude mít stanoveno spádové území. Obyvatele z tohoto území pak bude muset vždycky přijmout. Z ostatních regionů samozřejmě také, když bude mít volnou kapacitu. Není tím dotčeno právo na volbu zdravotnického zařízení," vysvětlil Rath.

Jestliže Sněmovna, Senát i prezident návrh nového zákona o neziskových nemocnicích přijmou, platit by mohl zřejmě od poloviny příštího roku. Vyhláškou ministerstva by pak byly tyto nemocnice stanoveny, zároveň určeno spektrum oborů, v nichž by poskytovaly péči a výčet měst a obcí, které spadají do jejich území.

Kvalita především

Rath se domnívá, že kvalita péče je rozhodující. Zatímco v nemocnicích coby obchodních společnostech není kontrola kvality péče žádná, u veřejných neziskových nemocnic by byla průběžná a několikanásobná.

Byly by stanoveny parametry, které by všechny nemocnice sledovaly, např. spotřeba léků, jaká je úmrtnost na tu kterou diagnózu, jaké byly komplikace, kolik pacientů s určitou diagnózou bylo odesláno do jiné nemocnice atd. Porovnání těchto parametrů by pak ukázalo, ve které nemocnici léčí úspěšněji a ve které špatně. Z toho by byly vyvozovány i závěry.

Zatím nemocnice nemají povinnost zveřejňovat jak léčí a víceméně je to tajné. Dnes budou zveřejněny první výsledky, jak se léčí v jednotlivých krajích. Změna zákona by umožnila dozvědět se, jak se léčí v nemocnicích. Právě od této kvality by se pak pacienti orientovali.

Koncepce do 15. listopadu

Dlouho očekávaná koncepce českého zdravotnictví má být zveřejněna do 15. listopadu. Ministryně zdravotnictví Milana Emmerová Právu řekla, že původně ji chtěla dodat v říjnu, ale termín odsunula kvůli volbám do zastupitelských sborů.

Koncepci hodlá vypracovat sama. Distancovala se od materiálů, které jí předložila komise Lidového domu pro zdravotnictví a v níž se navrhovalo opětné převedení některých ordinací pod stát.

"Nic znárodňovat nechci," prohlásila rezolutně Emmerová v sobotním Právu, a totéž zopakovala i v pondělí na svém setkání s prezidentem ČLK Davidem Rathem. Rath je spokojen s tím, že, jak oznámil v neděli premiér Gross, tato zdravotnická komise ČSSD bude rozpuštěna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám