Hlavní obsah

Paroubka bych za předsedu nevolil, hřímal Šlouf

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miroslav Šlouf, bývalý šéf poradců expremiéra Miloše Zemana, nehodlá volit za předsedu strany Jiřího Paroubka. Šlouf to v úterý řekl Právu, když se v Lidovém domě bránil stížnosti, že svou podporou Václavu Klausovi při prezidentské volbě porušil stranické stanovy.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Šlouf

Článek

Rozhodnutí o Šloufovi nepadlo, kontrolní komise má podle svého šéfa Martina Starce rozhodnout v pátek. Šlouf, který si myslí, že za stížností, podanou ústředním tajemníkem strany Jiřím Havlíčkem, stojí Paroubek, si ale nebral servítky.

„Pokud bude přímá volba, určitě Jiřího Paroubka volit nebudu,“ řekl Právu Šlouf. Komu by dal hlas, ale nechtěl říci.

„Cílem Přátel není svrhnout předsedu“

Popřel, že by hlavním cílem sdružení Přátelé Miloše Zemana bylo svržení Paroubka.

„To nemáme v programu, není to tam ani náhodou uvedeno. Jiří Paroubek si musí svoji bitvu o znovuzvolení vybojovat sám,“ poznamenal Šlouf.

Sdružení má podle něho svůj web včetně přihlášky ke členství. Politická strana z něj prý být nemá. „Neděláme žádnou strukturu po krajích, po městech. Když si to situace vynutí, budeme o tom přemýšlet, ale rozhodovat se budou lidé v krajích, jak to má vypadat,“ přiblížil Šlouf.

K Paroubkově včerejší výzvě, aby podpořil soc. dem. kandidáty do voleb, Šlouf řekl, že výběrově diskutuje s některými krajskými lídry. Jmenoval Jaroslava Foldynu (Ústecko) a Jaroslava Palase (Moravskoslezský kraj), ale také Michala Haška (jižní Morava). Na otázku po Davidu Rathovi (střední Čechy) řekl: „Nemám důvod, proč bych ho nepodpořil. Nikdy mi neublížil.“ Opřít o něj se může i Milada Emmerová v Plzeňském kraji.

Šéf ČSSD: Je to politicky bagatelní záležitost

A co ke sdružení řekl Paroubek? „Z mého hlediska je to politicky bagatelní záležitost,“ komentoval včera jeho aktivity. Nevidí důvod k nervozitě, protože lidé prý sdružení nespojují s ČSSD. „Je to veřejností vnímáno jako aktivita z vnějšku, takže to není aktivita, která by měla nějaký valný dopad, na volební preference soc. dem.,“ dodal Paroubek.

Podle šéfa soc. dem. poslanců Michala Haška se teprve ukáže, nakolik budou Přátelé Miloše Zemana propagovat, že „vláda Mirka Topolánka škodí téhle zemi. Myslím, že Miloš Zeman by měl mít zájem na co nejlepším volebním výsledku soc. dem., nikoli ODS.“

Programové představy Zemanových přátel podle místopředsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka nepřinášejí nic nového. „Představa Miloše Zemana o budování systému dominantních dvou politických stran, které se nějak dohodnou, je pořád stejný koncept,“ poznamenal Zaorálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám