Hlavní obsah

Paroubka by mohl podpořit i Chirac

Právo, trj, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezi zahraničními hosty, kteří přijedou do Prahy podpořit premiéra a volebního lídra ČSSD Jiřího Paroubka, by mohl být i francouzský prezident Jacques Chirac. Podle informací Práva by Chirac, který je ve francouzském politickém spektru řazen do pravého středu, mohl Paroubka podpořit díky přátelskému vztahu, který oba politiky pojí.

Článek

Uvažuje se prý, že by Chirakova návštěva Prahy byla soukromá a jen několikahodinová. Volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík možný Chirakův pobyt Právu nepotvrdil, na přímou otázku ho však odmítl popřít. Paroubek už dříve řekl, že soc. dem. si rozumějí i s mnohými evropskými konzervativci.

"Každá rozumná konzervativní vláda, ať je to vláda pana Wolfganga Schüssela v Rakousku či jiné, dělá plus minus podobnou sociální politiku. Také s francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem si rozumím lépe, pokud jde o otázky sociální politiky, než bych si rozuměl s našimi konzervativci," uvedl v březnu premiér.

Stmelilo je pivo

Paroubek se loni v listopadu ve své show Premiéra s premiérem nechal slyšet, že ledy mezi ním a Chirakem roztály proto, že mu dal dárek podle jeho gusta. "Říkám mu: Pane prezidente, prozradil mi Gerhard Schröder, že rád pijete pivo. On se na mě pořád tak díval, a dokonce začal rozumět anglicky," přiblížil Paroubek, který pro Chiraka nechal českými pivovarníky vyrobit pivařskou specialitu. Když se potkali druhý den, francouzský prezident měl Paroubka nazvat "svým drahým přítelem".

Možná znovu přijede Blair

Už v říjnu v Paříži Paroubek poznamenal, že se dohodl se Chirakem i na dalších setkáních v budoucnu, a to i v soukromé rovině. Premiér si například dovede představit setkání Chirac-Schröder-Paroubek s tím, že by je v Praze pozval na pivo.

V Praze by se ještě do voleb měly objevit evropské soc. dem. špičky. Nelze vyloučit ani opětovnou návštěvu britského premiéra a šéfa labouristů Tonyho Blaira. "Počítáme bezesporu s tím, že lidé jako Tony Blair a Gerhard Schröder, někteří předsedové vlád a někteří předsedové stran přijedou vyslovit podporu Jiřímu Paroubkovi jako osobnosti evropského formátu," řekl Právu Tvrdík.

Tiskový tajemník britského velvyslanectví v Praze Peter Wickenden ve čtvrtek Právu potvrdil, že návštěva předsedy ODS Mirka Topolánka u Blaira se uskuteční podle plánu 27. dubna v Londýně v rezidenci na Downing Street č. 10.

Právo již dříve napsalo, že se chystá schůzka Topolánek-Blair. "Půjde o setkání, které se koná kvůli tomu, že během březnové cesty do Prahy nezbyl Blairovi na šéfa ODS čas," uvedl mluvčí Wickenden. Podrobnosti odmítl sdělit s tím, že akce je stranickou záležitostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám