Hlavní obsah

Paroubek vzkázal USA, že ČSSD nechce základnu

PRAHA

Odstupující premiér Jiří Paroubek (ČSSD) se v pondělí sešel s americkým velvyslancem Williamem Cabanissem, aby ho seznámil s odmítavým stanoviskem sociálních demokratů k vybudování americké protiraketové základny na českém území. Podle Paroubka o nechuti ČSSD k základnám svědčí nedávno provedená anketa v základních organizacích strany.

Článek

Podle Paroubka budou výsledky průzkumu vyhodnoceny do konce týdne. Bývalý premiér ale řekl, že už nyní je jasné, že sociální demokraté jednotně základnu nechtějí.

Předseda ČSSD se také pustil do nového ministra zahraničí Alexandra Vondry (nestr.), který vybudování základny podporuje. Paroubek zpochybnil Vondrovu kvalifikaci, když připomněl, že nový šéf české diplomacie podporoval spojeneckou akci v Iráku kvůli zbraním hromadného ničení. "Nejdřív by měl zbraně v Iráku najít," uvedl Paroubek na Vondrovu adresu.

Svoboda: za odporem k základnám stojí blížící se volby

Na odpor proti základně na domácí politické scéně si v pondělí stěžoval také odstupující ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Na schůzce s velvyslanci řekl, že už to, že USA tuto možnost zvažují, je důkazem toho, že pokládají Česko za důvěryhodného spojence.

Diskusi podle Svobody ovlivňují i blížící se komunální a senátní volby. To potvrdil i Paroubek, když před měsícem vyhlašoval vnitrostranickou anketu. Uvedl tehdy, že téma je vhodné k aktivaci ČSSD před volbami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám