Hlavní obsah

Paroubek vyzval Langera, aby odstoupil kvůli Mrázkovi

Novinky, jov
PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se v úterý opřel do ministra vnitra Ivana Langera (ODS). Vyzval ho, aby odstoupil z funkce kvůli tomu, že jej měl nepřímo využívat kontroverzní podnikatel František Mrázek. Langera dokonce označil za zkompromitovaného politika.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Paroubek

Článek

Paroubek nejprve znovu připomněl Kubiceho zprávu a předvolební boj v roce 2006. „Před volbami do Sněmovny to byla ODS, kdo s oblibou hovořili o propojení sociální demokracie na organizovaný zločin. Tehdy tím capo di tutti capi měl být Václav Kočka starší, takto organizátor Matějských poutí v Praze. No tak, to se nějak nepovedlo,“ prohlásil na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Pak se opřel do Langera, kterého vyzval, aby odstoupil kvůli tomu, že jej měl nepřímo využívat Mrázek. „Jediný, kdo vlastně z činitelů vládních má skutečné kontakty na organizovaný zločin je současný ministr vnitra. Současný ministr vnitra by z toho měl vyvodit závěry. Ten závěr je jednoznačný, odstoupit ze své funkce. Je to opravdu neslýchaná věc a to nestoudné zdůvodňování, tak je nehodné i tohoto zkompromitovaného politika,“ uvedl Paroubek na adresu ministra vnitra.

Lídr největší opoziční strany zároveň vyzval Mf Dnes, aby zveřejnila všechny informace z policejního spisu Krakatice, který se týká Mrázka a jeho kontaktů a „nepouštěla informace po částech“.

Paroubek se pustil i do samotné ODS. „Musím konstatovat naprostý rozvrat největší koaliční strany,“ sdělil. Vlastimil Tlustý nebyl jediným politikem, kterého údajně využíval kontroverzní podnikatel František Mrázek. Dalším měl být současný ministr vnitra Ivan Langer.

Z přepisů odposlechů, které otiskla Mf Dnes, vyplynulo, že o Langerovi a jeho využití hovořili Mrázek, jeho spolupracovník Igor Šafranko a realitní magnát Luděk Sekyra.

Langer v roce 2000 lobboval, aby Sekyra mohl koupit největší českou stavební firmu Inženýrské a průmyslové stavby a IPB mu na to poskytla peníze. Langer řekl, že Sekyrovi pomáhal z patriotismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám