Hlavní obsah

Paroubek vychválil vládu do nebes, Němce zkritizoval

– PRAHA

Přesně rok po svém jmenování do čela kabinetu zhodnotil v úterý premiér Jiří Paroubek (ČSSD) působení vlády a označil ho za úspěšné. Práce některých členů vlády však podle něj vykazuje rezervy. Nejslabším článkem je podle premiéra místopředseda vlády a ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU). Paroubek také oznámil, že se teď hodlá naplno věnovat předvolební kampani a zabránit vítězství ODS.

Článek

Paroubek ocenil, že ministři splnili programové prohlášení. "To nejlepší, co se podařilo, je to, že se zesílil hospodářský růst, zvýšila se životní úroveň občanů a ve společnosti se posílil absolutní sociální smír," řekl Paroubek. Na jeho přesvědčení nic nezměnily ani pokračující protesty ve zdravotnictví nebo skeptické hlasy ekonomických analytiků.

Paroubek: Hrozně rychle to uteklo

Premiér ocenil, že se vládě podařilo prosadit tolik zákonů, ačkoliv pracovala v "nepřátelském prostředí". Senát i prezident Václav Klaus podle něj brzdili legislativní činnost zvlášť při přijímání norem, které posilují sociální jistoty.

Řadu klíčových zákonů však prosadila ČSSD nikoliv se svými koaličními partnery z KDU-ČSL a US-DEU, nýbrž za pomoci hlasů komunistických poslanců. Premiér na tom nevidí nic špatného. "V parlamentní práci je důležitá pružnost," uvedl Paroubek s tím, že spolupráce s KSČM nebyla postavena na ideologickém základě, ale jen s cílem prosadit vládní priority.

Předseda vlády také přiznal, že se mu nepodařilo naplnit jeden z hlavních bodů vládního programu, a to ratifikaci evropské ústavní smlouvy. Její pád přisoudil Paroubek odmítnutí dokumentu ve Francii a Nizozemsku. Připustil také, že někdy mohla vláda postupovat jinak nebo že on osobně mohl stihnout více. "Hrozně rychle to uteklo," zhodnotil 12 měsíců ve Strakově akademii.

Kritika na adresu ministra Němce

Jako tým podle něj kabinet pracoval rychle, bez zbytečných odkladů a prosadil více důležitých zákonů než předchozí vlády. "Byl to velmi dobrý rok," shrnul Paroubek. Veřejné kritice podrobil z ministrů jen Němce, zatímco třeba další dva členy vlády za US-DEU Karla Kühnla a Danu Bérovou chválil a lidovecké ministry nehodnotil.

"Silný premiér nemá potřebu léčit si komplex kádrováním jiných stran," reagoval na premiérova slova Němec. Paroubkovi by podle šéfa unionistů spíše prospělo, kdyby se zaměřil na ministry ČSSD.

Paroubek věří ve volební vítězství

Premiér Paroubek věří, že v čele kabinetu zůstane i po červnových volbách. I když se mu v průzkumech podařilo citelně snížit náskok ODS, nejsilnější opoziční strana stále zůstává hlavním favoritem voleb. "Všechno je otevřené," soudí lídr ČSSD.

Spolu s komunisty prosadila ČSSD několik klíčových zákonů, například minulý týden Zákoník práce či zákon o neziskových nemocnicích. Ani Paroubkova vláda nepokročila v reformě důchodů, státní správy či zdravotnictví. Kabinet naopak zvýšil budoucí výdaje na sociální politiku - prosadil například vyšší porodné a vyšší rodičovský příspěvek.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek opět varoval před modrou diktaturou

Premiér a volební lídr soc. dem. Jiří Paroubek v sobotu vytáhl už poněkolikáté stejnou kartu a varoval před "modrou diktaturou". Tímto pojmem nazývají sociální...

Výběr článků

Načítám