Hlavní obsah

Paroubek přiznal, že shodil volby, aby neztratil vliv

Právo, Jiří Ovčáček

Šéf ČSSD Jiří Paroubek oficiálně obhajuje přemet své strany, která odmítla podpořit rozpuštění Sněmovny vedoucí k předčasným volbám, hrozbou další ústavní stížnosti. Uvnitř sociální demokracie ale přiznává další důvody. Spolustraníkům se svěřil, že se obával, že by zemi v případě úspěchu ústavní stížnosti spravovala vláda bez kontroly poslanců a také, že by Senát mohl schválit úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Paroubkovo vysvětlování ovšem nenalézá podporu u všech členů ČSSD. Zaznívají kritické hlasy na jeho adresu a dokonce se neformálně mluví o jeho konci v čele strany. Paroubek sepsal své obavy a vydal je ve středu ve vnitrostranickém bulletinu, který má Právo k dispozici.

Pokud by skutečně Ústavní soud zrušil i listopadový termín předčasných voleb, podle lídra ČSSD  by to znamenalo, že by vláda Jana Fischera nebyla pod kontrolou Sněmovny, která by byla rozpuštěná. V dolní komoře je přitom Paroubek schopen ad hoc získat většinu 101 hlasů a některé vládní návrhy, které by se mu nelíbily, pak potopit. Pokud by byla Sněmovna rozpuštěná, o tento mocenský nástroj by přišel.

Paroubkova obava ze ztráty vlivu

"Zemi by spravovala vláda bez kontroly Poslanecké sněmovny,“ svěřil se v bulletinu Paroubek s obavou. Zároveň přiznal i to, že se bál v případě úspěchu ústavní stížnosti vlády Senátu, na který by ČSSD neměla vliv.

Paroubek se zhrozil například představy, že by Senát mohl schválit úsporný balíček ministra financí Janoty, který má snížit hrozivý schodek státního rozpočtu na příští rok.

"Senát, kde mají většinu pravicové strany, by pravděpodobně schvaloval zákony, na které by ČSSD nemohla mít prakticky žádný vliv. Tzv. Janotův balíček, který obsahuje i pro ČSSD nepřijatelné návrhy, jako například drastické škrty v sociální oblasti, by mohl být schválen Senátem,“ prozradil Paroubek.

Paroubkova teorie: Chtěli zpochybnit volby po našem vítězství

K tomu přidal v bulletinu konspirační teorii, podle které by ústavní stížnost na listopadový termín voleb by mohla být podána na jejich průběh kdykoliv po jejich výsledku. Označil to za  "zrůdný plán“ proti ČSSD. [celá zpráva]

"Navíc jsme obdrželi signály o tom, že v hlavách některých amerických poradců, nebo snad někoho jiného, se zrodil plán ještě zrůdnější, který počítal s možností rozhodnutí Ústavního soudu po proběhnutých volbách. Ty by s velkou pravděpodobností vyhrála ČSSD, a pokud by Ústavní soud konstatoval neústavnost těchto voleb, pak by se některé politické síly uchýlily ke zpochybňování voleb a snažily by se vytvořit celospolečenskou atmosféru, která by se obrátila proti vítězné ČSSD,“ oznámil Paroubek.

Tomu tento "zrůdný plán“ evidentně nedá spát. Ve středu se s touto vlastní verzí svěřoval kromě spolustraníkům dokonce také novinářům po jednání s prezidentem Václavem Klausem na tiskové konferenci na nádvoří Hradu. "Řekněme, že by vznikla sociálnědemokratická vláda a my bychom slyšeli celé čtyři roky, že je to vlastně vláda nelegitimní, která vznikla řekněme nelegitimním způsobem,“ odhalil šéf ČSSD novinářům své obavy.

Část straníků nepřesvědčil

Ačkoliv Paroubek vrší s každým dnem jedno vysvětlení za druhým, u části členů ČSSD pochopení nenalézá. Začalo to už v úterý, kdy šéf ČSSD obrat jeho strany oznámil.

Na facebookovém profilu místopředsedy soc. dem. Zdeňka Škromacha se objevil názor, že nastal čas pro změnu vedení ČSSD, protože se prý pod Paroubkovým vedením strana stává nedůvěryhodnou. Škromach na to reagoval tím, že je podle něj v této chvíli potřeba nechat vyprchat emoce.

"Když se bavím se spolustraníky, zaznívá, že si Jiří lže do kapsy a lže také nám. Dokonce vytanulo jméno Bohuslava Sobotky jako možného nástupce. Lidé, se kterými hovořím, by jej chtěli v čele strany,“ řekl Právu pod příslibem anonymity jeden z členů ČSSD.

Děčínského soc. dem. Jaroslava Foldynu zatím Paroubek svými argumenty, proč provedl přemet, nepřesvědčil. "Doposud to, co čtu jako běžný občan, nejsou příliš přesvědčivé argumenty. Jsem tak na tom stejně, jako řada občanů, se kterými hovořím,“ řekl Foldyna Právu.

Upozornil, že o hrozbě ústavní stížnosti v souvislosti s novou úpravou ústavy vedoucí k listopadovým volbám se hovořilo už týden před úterkem, kdy ČSSD provedla obrat, a byl tak čas na právní analýzy. Foldyna dodal, že nyní si počká na pondělí, kdy má Paroubek v plánu ústeckým sociálním demokratům přijet obrat osobně vysvětlovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám