Hlavní obsah

Paroubek ostře viní spolustraníky z chyb

Právo, Oldřich Danda, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokles preferencí soc. dem. zneklidnil premiéra a volebního lídra ČSSD Jiřího Paroubka a přiměl ho k razantnímu postupu. Po úterním návratu z Jižní Ameriky rozebral důvody a pustil se do kritiky lidí, kteří podle něj chyby zavinili. Co nejdříve se chce s vedením, volebními lídry i manažery své strany poradit, jak nepříznivý vývoj zvrátit.

Článek

První příčinou klesající obliby ČSSD jsou podle Paroubka nepopulární kroky ve zdravotnictví, které sice, jak uvedl, potřebuje zásadní změny, ale dosavadní kroky se odrazily na popularitě soc. dem. Například úhradovou vyhlášku, která bude dodatečně k 1. dubnu změněna ve prospěch lékařů, nazval "technokraticky správnou, ale politicky necitlivou". Tím poprvé veřejně varuje ministra Davida Ratha, jenž svou razancí v resortu sjednotil vedení lékařských organizací v odporu proti krokům ČSSD.

"Od ministra zdravotnictví očekávám v této chvíli osobní inspekci nad lékovou vyhláškou platnou od 1. března, odstranění jejích případných tvrdostí," uvedl dále Paroubek.

Projednávání zákona o neziskových zdravotnických zařízeních umožnilo podle premiéra ODS a KDU-ČSL rozehrát hru o "rušení nemocnic" soc. demokracií. "Obyčejný občan byl frustrován sice virtuální realitou, o to však účinněji," napsal premiér. Další faktorem, který zapůsobil na občana nepříznivě, byla podle Paroubka nucená správa VZP.

Volební štáb zaostal, regiony se jen vezou

Paroubkovu kritiku si vysloužil volební štáb ČSSD, který vede z premiérova podnětu Jaroslav Tvrdík. Štáb podle Paroubka zatím nedokázal dokonce vymyslet témata volební kampaně. "Vše se děje ad hoc, v zásadě nahodile," postěžoval si Paroubek.

Politické chyby našel premiér i u sebe, především prý nezvládl vysvětlit situaci okolo bývalého náměstka ministra spravedlnosti Jiřího Vyvadila. Ministru kultury Vítězslavu Jandákovi pak nepřímo vyčetl, že si zbytečně naběhl se smlouvou s Vatikánem. K ní měly už dříve výhrady všechny strany kromě lidovců. O smlouvě Jandák přesto nedávno řekl, že se pokusí ji znovu navrhnout Sněmovně k ratifikaci, ale posléze ustoupil.

Paroubek míní, že za propadem preferencí stojí i pasivita regionálních představitelů ČSSD: "Regionální funkcionáři někdy jakoby nechápou, že politické pozice ve městech, regionech a ústředí jsou spojené nádoby. Jinak řečeno, nebude-li ČSSD ve vládě, ztratí řadu pozic i funkcionáři dole."

S paušálním hodnocením regionů beze zbytku nesouhlasil úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. "To se nedá takto generalizovat, některé krajské a okresní organizace by ale měly výrazně přidat," odpověděl v úterý Právu Sobotka na otázku, zda se podle jeho soudu nenechávají regionální organizace ČSSD jen vléci stranickým centrem.

Další příčina odlivu voličů vězí podle premiéra v médiích: "Mladá fronta Dnes, Lidové noviny spolu s jednotlivými novináři v dalších médiích produkovali vůči ČSSD jednu aféru za druhou."

"Kdo volí zelené, volí Topolánka"

Paroubek se pustil i do politických soků. Na úterní tiskové konferenci vyzval šéfa Strany zelených Martina Bursíka, aby jasně řekl, kam jeho strana směřuje. Bursík se podle Paroubka před takovou otázkou "schovává jako pštros". "Pan Bursík se vyjádřil, že nepodporuje projekt menšinové vlády soc. demokracie. Tím de facto explicitně řekl, že směřuje do koalice s KDU-ČSL a s ODS. Je potřeba, aby česká veřejnost to věděla," řekl novinářům premiér.

Podle Paroubka by voliči měli vědět, že když "budou volit stranu pana Bursíka, de facto volí předsedou vlády pana Topolánka, volí rovnou daň, zvýšení cen potravin, přímé platby u lékaře. Musí vědět, že toto by z koalice tří stran vyplynulo." Premiér zároveň popřel, že by byl z růstu preferencí zelených nervózní. Hlavním soupeřem jeho strany zůstávají ODS a KSČM.

Bursíkovi nestály Paroubkovy výroky za komentář. "Podobné vzkazy mi pan premiér posílal již z Argentiny a já jsem je odmítl komentovat," řekl Právu Bursík. Dodal, že by nepovažoval za korektní situaci komentovat přes média, je však ochoten s Paroubkem se osobně setkat a jednat o věcných tématech.

Reklama

Výběr článků

Načítám