Hlavní obsah

Paroubek nepodal Topolánkovi ruku

Právo, trj
PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek narozdíl od předsedy soc. dem. poslanců neblahopřál předsedovi vlády a ODS Mirku Topolánkovi k zisku důvěry pro jeho vládu. "Já jsem mu nepodal ruku. Možná kdybychom se mohli rozloučit, tak bych mu samozřejmě podal ruku, ale nemyslím si, že bych podal ruku někomu, kdo využil zrady a kdo použil politické korupce," řekl Právu v pátek večer Paroubek, jemuž vadilo, že Topolánkova vláda nedosáhla čestného vítězství.

Článek

Na tiskové konferenci Paroubek ve sportovní terminologií prohru soc. dem. přirovnal k úderu pod pás v boxu. "V boxu by to ale byl úder, pro který by byl soupeř vyloučen," uvedl.

Při hodnocení projevu poslance Miloše Melčáka [celá zpráva] rozesmál novináře, když hodnotil jejich bystrost, a pak se rozhovořil o Augusto Pinochetovi a o srovnávání své osoby s diktátorem. "Pokud se někomu podaří odejít tak jako Pinochetovi, myslím zaživa jako diktátorovi, pak nastupují stovky žalob, demonstrace atd. Máte pocit, že proti mě byla podána nějaká žaloba?" ptal se.

Na připomínku, že se demonstrace proti Paroubkovi konaly, řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, že stotisícový dav naplnil Václavské náměstí naposledy na podporu iniciativy Děkujeme, odejděte! a na protest proti opoziční smlouvě Miloše Zemana a Václava Klause. "A Václav Klaus je dnes prezidentem a Miloš Zeman je spokojený důchodce na Vysočině,"řekl Sobotka.

Melčák a Michal Pohanka se díky naplnění scénáře premiérova spolupracovníka Marka Dalíka zapíší podle Paroubka do dějin jako první poslanci, "kteří v dějinách Československé nebo České republiky podpořili vznik vlády jiného politického tábora, než za jaký byli zvoleni".

Opoziční ČSSD podle Paroubka nebude dělat politiku nulové tolerance. Na odborně politické komise k reformám by podle Paroubka přistoupila, pokud dostane formalizovaný návrh. "Ale musí to dávat smysl," poznamenal Paroubek.

Sobotka uvedl, že pokud vláda "podlehne lákadlu prosazovat změny pouze mechanickou většinou 101, 102 hlasů" bez dohodnuté podpory ČSSD, "pak soc. dem. nebude vázána těmito změnami, až příště vyhraje volby". "Nebudeme těmito změnami vázáni, pokud se na nich nebudeme podílet," varoval Sobotka.

"Soc. dem. po dnešku se předčasných voleb neobává," shrnul Paroubek v narážce na názor prezidenta Kause.

Reklama

Výběr článků

Načítám