Hlavní obsah

Paroubek nechce dělat z komunistů strašáka, ti volají po socialismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dělat z komunistů neustále strašáka je stupidita, míní kandidát na premiéra Jiří Paroubek. Řekl to v souvislosti se svým prohlášením, podle nějž by ČSSD v budoucnu mohla vládnout společně s KSČM. Právě čeští komunisté pod vedením Miroslava Grebeníčka pozvali na víkend do Prahy své soudruhy z celého světa. Za cíl mají rehabilitovat ideu socialismu.

Článek

Podle Paroubka už nejsou časy Sovětského svazu nebo Kominterny a komunisté si nemohou přát být neustále v izolaci.

"V našem zájmu je, aby i tato strana byla integrována do demokratického politického systému země," uvedl Paroubek. V rozhovoru pro sobotní Právo uvedl, že si otevřené spojení ČSSD a KSČM na vládní úrovni dokáže představit za pět nebo devět let. "Za rok ještě těžko. Kromě podpory minoritní vlády," řekl s tím, že to bude vyžadovat i určitou změnu přístupu ze strany KSČM. "Zatím budeme dávat přednost jiným koalicím," dodal dnes.

Spolupráci s komunisty na vládní úrovni přitom odmítli delegáti březnového sjezdu ČSSD, kde byl Paroubek zvolen místopředsedou strany.

Podobného názoru jako Paroubek je i předseda poslanců ČSSD Michal Kraus. "V tuto chvíli je velký kus práce hlavně před KSČM, která by měla jasně prokázat, že patří do spektra demokratických stran," uvedl. KSČM podle něj musí přistoupit k vnitřním demokratickým reformám, až potom bude na "domácím kolbišti i zahraničí důvěryhodná". Jestli to bude za deset let nebo později, je otázkou času, dodal Kraus, někdejší člen KSČ.

Grebeníček: rehabilitovat ideu socialismu

Grebeníčkovi komunisté se však na nějakou spolupráci s ČSSD netváří. Jak v sobotu na mezinárodní konferenci komunistických a levicových stran v Praze prohlásil jejich předseda, chtějí "prorazit blok zkompromitovaných politických stran" a rehabilitovat ideu socialismu.

Do hotelu Olympik se sjelo 39 zástupců stran z 32 zemí světa, zejména z Evropy, ale také Číny, Severní Koreje nebo Vietnamu. Proti jejich setkání dopoledne demonstrovaly pouze necelé dvě desítky lidí.

Grebeníček vystoupil s více než půlhodinovým projevem, v němž se zmínil o údajném falšování událostí 20. století. Hovořil také o tom, že si komunistická strana v Československu poté, co se ujala moci v zemi, založila na budoucí problémy tím, že přijala sovětský model společnosti a jeho "nepřijatelné praktiky". Měl na mysli například politické procesy.

Zdůraznil také potřebu spolupráce různých forem levice. "Kapitalistický systém založený na vykořisťování člověka člověkem není vrcholem lidských možností. Existuje alternativa - sociálně spravedlivá společnosti... Toho se pravice bojí," prohlásil Grebeníček. Komunistické ideály jsou podle něj živé a přitažlivé.

Reklama

Výběr článků

Načítám