Hlavní obsah

Paroubek: Kubiceho slova se nepotvrdila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zpráva nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka potvrzuje, že politici neovlivňovali vyšetřování některých případů, jak si na to stěžoval šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice. Paroubek ve středu také řekl, že zveřejnění tzv. Kubiceho zprávy zmařilo dvě vyšetřování. Odpovědnýá je prý Kubice a že "je zřejmé, co by měl pan policejní prezident dělat".

Článek

Paroubek ale neupřesnil, zda má na mysli přímo Kubiceho odvolání.

Nejvyšší žalobkyně Vesecká řekla, že vyšetřování celého případu ještě neskončilo, a nejsou tedy učiněny žádné závěry. "Jde o závažnou kauzu, která by měla být spojena s větším množstvím trestným činů, a nelze proto říci, kdy vyšetřování postupu (Jana Kubiceho) bude ukončeno," uvedla.

Podle Vesecké politici žádné kauzy neovlivňovali

Ve zprávě od Vesecké se píše, že neexistovalo žádné politické ovlivňování nějaké kauzy, která je uvedená v Kubiceho materiálu, řekl předseda ČSSD. Potvrdily to podle něj nezávisle na sobě dva týmy, jeden pracující na Nejvyšším státním zastupitelství a druhý při Inspekci ministra vnitra.

Šéf sociální demokracie, který stále řídí vládu, prohlásil, že kabinet by se dokumentem nejvyšší žalobkyně měl zabývat na příští schůzi.

Kauzu vyšetřují tři skupiny

Na vyšetřování kauzy pracují tři speciální týmy. Kromě analytické skupiny žalobců na Vrchním státním zastupitelství v Praze zkoumá obsah dokumentu také tým kriminalistů z republikového vedení služby kriminální policie, finanční policie a protikorupční jednotky. Třetí podléhá šéfovi kanceláře policejního prezidenta a řeší způsob, jakým Kubice zprávu zveřejnil. Podle policejního prezidenta Vladislava Husáka se týmy již předem dohodly, že nebudou prezentovat dílčí výsledky svého pátrání a zveřejní až výsledný společný materiál.

Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství František Tlapák ve středu potvrdil, že dokument který dostala vláda, je pouze dílčí zprávou za resort justice.

Husák minulý týden řekl, že zpráva týmu na policejním prezidiu je již téměř hotova.

Zpráva se na veřejnost dostala po jednání sněmovního branného výboru, kde Kubice ani ne týden před volbami vypovídal. Řekl, že Paroubek, ministerstvo vnitra a policejní prezident se snaží ovlivňovat vyšetřování některých případů, mimo jiné vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či kauzy biolíh. Uvedl, že organizovaný zločin prorostl do státní správy.

Reklama

Související témata:

Související články

Kubice čelí již osmi trestním oznámením

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice způsobil svou zprávou o propojení státní správy se zločineckým podsvětím rozruch na české...

Výběr článků

Načítám