Hlavní obsah

Paroubek chce po velkých firmách příspěvky na sport

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v neděli oznámil plán, jak by měl být v budoucnu financován sport. Vedle stávajících příjmů by měly velké firmy odvádět jedno procento daní na sport. Paroubek to uvedl v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek (vlevo), Václav Moravec a Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg s Paroubkem nesouhlasil a upozornil, že firmy si tento výdaj vyberou zdražením svých služeb pro spotřebitele.

Paroubek hovořil o firmách s obratem nad 5 miliard a jmenoval například skupinu ČEZ, společnost RWE či Vodafone.

"Bohaté firmy ať udělají něco pro společnost," přeje si Paroubek, s tím, že toto zdanění nikoho nepoškodí. "Je třeba regulovat tržní společnost, aby se vytvořilo správné tržní prostředí," doplnil šéf ČSSD.

Oba politici se shodli, že problém českého sportu je především ve společnosti  Sazka, z jejíchž výnosů by měl být sport financován. Sazka však momentálně splácí hokejovou arénu ve Vysočanech.

V ČR výše financí plynoucích do sportu dlouhodobě klesá a nyní je v rámci EU třetí od konce před Maltou a Bulharskem. Například Francie dává na sport v přepočtu na obyvatele téměř desetkrát tolik.

ODS: Jen další hloupý nesystémový nápad

Na Paroubkův návrh zareagovala i ODS, která jej označila "za další hloupý a nesystémový nápad", který by vedl k omezení konkurenceschopnosti firem, propouštění a daňovým únikům.

Topolánek není dle Paroubka gentleman

Paroubek se vyjadřoval i k možné nominaci některých ministrů Fischerovy vlády za ČSSD. Paroubek odmítl, že by existovala dohoda s ODS, že vládní tým bude apolitický.

"Žádná gentlemanská dohoda neexistuje. Pana Topolánka nepovažuji za gentlemana," komentoval Paroubek informaci o možné kandidatuře Jana Kohouta a Martina Peciny za ČSSD.

Janota mluví jako Pýthie, stěžoval si Paroubek

Paroubek se Schwarzenbergem se na dalších tématech, kterými byl narůstající státní dluh, budoucnost tuzemského zdravotnictví, či mise v Afghánistánu příliš neshodli.

"Janota hovoří jako Pýthie, dělá jako by to šlo kolem něj, ale on tam byl celou dobu," řekl Paroubek na adresu ministra financí. Ten dlouhodobě upozorňuje na rostoucí zadlužení a často s návrhy z dílny  ČSSD nesouhlasí.

Schwarzenbergova kravata s pandury

Zatímco Schwarzenberg avizoval za TOP 09 podporu vládnímu návrhu na posílení kontingentu v Afghánistánu, o nějž v pátek požádal šéf NATO, Paroubek trvá na pouhém přeskupení. [celá zpráva]

To jako nemožné odmítl ministr obrany Martin Barták, protože fungující projekty nemohou být narušeny. "Zároveň snižujeme počet vojáků v Kosovu," řekl ministr s tím, že na rozpočet ministerstva by nemělo navýšení vliv.

Schwarzenberg zdůraznil, že čeští vojáci mají v Afghánistánu vynikající pověst a bylo by proto vhodné ji smysluplně využít a poskytnout na misi požadované letecké instruktory a zdravotníky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek se zdraví s Karlem Schwarzenbergem

Paroubek téma uzavřel s tím, že se nebrání diskusi, ale zdůraznil, že lidé si navýšení počtu vojáků nepřejí.

Schwarzenberg diskusi absolvoval v kravatě se vzorem transportérů Pandur. Když byl v samotném závěru moderátorem dotázán, zda má tato volba nějakou symboliku, s úsměvem odvětil, že mu vázanka ladí s košilí a sakem.

Anketa

Měly by firmy s velkými zisky odvádět část daní na sport?
Ano, peníze do sportu jsou potřeba
11,9 %
Ne, peníze jsou teď potřeba na důležitější věci
88,1 %
Celkem hlasovalo 12646 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám