Hlavní obsah

Paroubek chce nastavovat zrcadlo jako v komedii Vesničko má středisková

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalému šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi se pranic nelíbí analýza Lidového domu, podle které je jedním z viníků neúspěchu sociální demokracie ve volbách. Paroubek místo toho nabízí jiný recept. Členům ČSSD se svěřil, že je potřeba si "nastavit zrcadlo".

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek a Petr Nečas v posledním předvolebním duelu

Článek

Paroubek se patrně inspiroval někdejší Československou televizí, kde se nastavování zrcadla stalo tradicí, jak ukázal s humornou nadsázkou film Vesničko má středisková.

„Pokud členové a funkcionáři ČSSD uvěří, že za vše negativní jsem mohl já, nebude úspěch ani v dalších volbách. Je potřeba si nastavit zrcadlo (a nemusí nikdo nutně jít cestou sebereflexe, kterou jsem se vydal já),“ vzkázal členům ČSSD Paroubek na své stránce na Facebooku v poznámce nazvané „Je třeba nastavit si zrcadlo“.

Nejprve ovšem Paroubek ironicky využil svůj oblíbený příměr s islandskou sopkou. „Opravdu, byl jsem to já, kdo také uvedl do chodu sopku na Islandu. A pak jsem, pln radosti, seděl doma a mnul si ruce, že se na nějakou dobu zastavila letecká doprava nad Evropou,“ reagoval Paroubek na tvrzení analýzy, že má na sobě díl viny za debakl ČSSD. [celá zpráva]

 Zaměřte se raději na průzkumy, radí Paroubek

Dostalo se i na oblíbené téma televizních debat, jejichž průběh je Paroubkovi vyčítán. Za zbraň vzal bývalý šéf ČSSD opět sociologické analýzy. Podle Paroubka průzkumy ukázaly, že debaty s lídrem ODS Petrem Nečasem vyhrál.

Závěrem dává Paroubek analytikům Lidového domu radu, na co se zaměřit při jejich bádání po příčinách debaklu ČSSD. Podle exšéfa strany by měli analytici vyzkoumat, proč se celostátní průzkumy lišily od těch krajských pro ČT a ČRo.

„Při korigování volební kampaně ČSSD jsme totiž vycházeli z optimistických celostátních průzkumů, a nikoliv těch, které se blížily volební realitě mnohem více. Na to, myslím, by se měli soustředit analytici Lidového domu především. V čem to je?“ vznesl Paroubek námět do analytické pranice v ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám