Hlavní obsah

Paroubek bojkotuje schůzku o mandátu vládě, Fischer ho tam chce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek v pátek oznámil, že v pondělí nepřijde na schůzku lídrů parlamentních stran s premiérem Janem Fischerem, na níž se má prodiskutovat další mandát vlády a jejíž svolání inspiroval předseda ODS Mirek Topolánek. Premiér později prohlásil, že by Paroubkovu přítomnost uvítal, a vyzval Topolánka, aby v případě absence šéfa soc. dem. zvážil smysluplnost celé schůzky. Informoval o tom premiérův mluvčí Roman Prorok.

Foto: Michal Krumphamzl, ČTK

Premiér Jan Fischer

Článek

Topolánek na schůzku původně pozval pouze lídry parlamentních stran s výjimkou KSČM, ve čtvrtek pozdě večer své pozvání rozšířil i na premiéra Fischera.

Paroubek své odmítnutí přijít na pondělní jednání zdůvodnil tím, že byli pozváni i lídři stran, které neovlivnily nynější podobu Fischerovy vlády, tedy KDU-ČSL a TOP 09. O obnoveném mandátu by podle něj měly diskutovat jen ODS, ČSSD a Strana zelených, které do kabinetu nominovaly ministry.

"Předseda vlády vítá snahu nově definovat programové priority kabinetu, považuje však pro rozumný výsledek takového jednání za nezbytné, aby se jej účastnila i ČSSD, která se podílela na zformování jeho vlády," oznámil Fischerův mluvčí.

Topolánek v pátek sdělil, že v pondělí se odehraje schůzka minimálně těch stran, které nedávno ve sněmovně podpořily balíček úsporných legislativních opatření ministra financí Eduarda Janoty bez ČSSD, pokud ta svůj postoj nepřehodnotí. Balíček podpořily všechny parlamentní strany kromě KSČM.

Zřejmě se budou řešit i personální změny

Poté, co padla možnost předčasných voleb, začaly hlavní politické strany řešit, jak nově definovat úkoly a program úřednického kabinetu, který měl původně skončit už v říjnu. Kabinet už do sněmovny předložil návrh rozpočtu na příští rok a nyní před ním zřejmě stojí další úkoly, které měl původně řešit politický kabinet složený na základě výsledků předčasných voleb.

Straničtí lídři by kromě mandátu zřejmě měli v pondělí diskutovat o personálních obměnách kabinetu, o kterých se Fischer sice vyjadřuje zdrženlivě, ale přímo je zatím neodmítl. Ve hře jsou především křesla ministra vnitra Martina Peciny, kterého odmítá ODS. [celá zpráva]

Topolánek v pátek opět připomněl "čile pokračující čistky" v resortech ovládaných ČSSD. Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová zase nevyhovuje ČSSD, ministr životního prostředí Vladislav Miko zvažuje návrat do práce ve strukturách Evropské unie. Hovoří se také o možné výměně ministryně školství Miroslavy Kopicové či ministra dopravy Gustáva Slamečky.

Reklama

Výběr článků

Načítám