Hlavní obsah

Paroubek: Bez růstu ekonomiky se euro nepřijme

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek se v sobotním rozhovoru pro deník Právo věnoval především otázkám ekonomiky a hospodářství. Kritizoval předchozí vládu za nerealistický rozpočet a hájil poskytování sociálních dávek. Uvedl, že euro nebude přijato, pokud nezačne ekonomika růst. Postavil se proti drastickým škrtům, které by jeho přijetí umožnily.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Kvůli schodku rozpočtu čeká ČR zřejmě řízení před Evropskou komisí. Ministři financí EU se shodli, že Česko musí snížit schodek pod tři procenta HDP v roce 2013, tedy od 2010 o procento za rok, tedy asi o 40 miliard korun. Jinak se podle Janoty můžeme rozloučit s eurem. Jste ochoten euro obětovat?

Zřejmě jako jediná politická strana velmi důsledně děláme vše pro to, abychom k euru došli. Strany Topolánkovy koalice měly jedinečnou možnost se do eurozóny dostat a nevyužily ji.

Dovedete si však představit snižovat schodek o procento ročně?

Fischer ani Janota nepočítají s tím, že dojde k hospodářskému oživení. Pokud k němu dojde, vzroste HDP a také se oživí příjmy rozpočtu.

Pokud se někdo chová jako hlavní účetní velké firmy, že například seškrtá dotace na stavební spoření, tak to nepřinese efekt v nejbližší době a do budoucna to podváže investiční činnost. Nebudou peníze na výstavbu bytů. Vláda má jinou možnost – svázat striktněji dotace s tím, na co se mají použít, ne aby šly na koupi cizích automobilů. Janota by měl uvažovat národohospodářsky, nikoli jako účetní.

Myslíte, že se výkon ekonomiky zvedne?

Do roku 2013 určitě ano.

Obětoval byste tedy euro o několik let?

Řekněme si otevřeně: pokud se výkonnost ekonomiky nezvedne, tak na euro nedosáhneme. Ve svých důsledcích by to znamenalo drastický zásah do výdajů státu a sáhnout na důchody. Zas takovou hodnotu euro nemá, abychom si rozvrátili celou sociální soudržnost společnosti.

Nota bene ti, kteří po tom teď volají, byli ti, kdo váhali s přijetím eura v době, kdy to bylo možné. To jsou titíž, kdo přivedli republiku k astronomickým dluhům. Být Kalouskem, tak zalezu hodně hluboko pod zem a už se vůbec neukazuji. On přitom ze sebe dělá národohospodáře par excellence. Že prý byl tím nejlepším ministrem financí světa. Já bych chtěl vidět toho nejhoršího.

ČSSD s lidovci, zelenými a nezařazenými poslanci prosadila ve Sněmovně miliardy – podle premiéra Fischera až dvanáct – na sociální služby, pro zemědělce a platy státních zaměstnanců. Nejde jen o předvolební kampaň ČSSD na úkor celé republiky?

Myslím, že hysterie není na místě. Změny, které jsme prosadili, tak představují alespoň určité uplatnění principu sociální spravedlnosti a zhruba procento rozpočtových výdajů, tedy vcelku nevýznamná změna podílu ve výdajích státu pro příští rok.

My jsme nezvýšili schodek veřejných financí, který byl odsouhlasen v prvním čtení rozpočtu, a nenasekali jsme 300 miliard dluhů. Pokud by ve vládě pokračovali Topolánek a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, tak bychom se dostali na trajektorii takového vývoje. Jestli ti lidé nás byli schopni letos dostat do rozpočtového schodku 200 až 220 miliard, protože nastavili rozpočet na nereálné příjmy...

Krize ale tehdy nebyla v plném proudu.

Měli alespoň udělat nějaké limity ve výdajích. Oni tomu otevřeli dveře, dopady krize podcenili. Ještě před rokem blábolili o tom, že se krize ČR vyhne. Teď chtějí šetřit na lidech – zemědělcích, ústavech sociální péče, zdravotně postižených, veřejných zaměstnancích. A na druhé straně by rozhazovali peníze – senátoři ODS chtějí, aby se zrušily koncesionářské poplatky ČT, což by znamenalo díru osm miliard. Nechtějí šetřit na rozmařilém státu, ale na lidech. To je pro nás absolutně nepřijatelné.

Raději se tedy nyní víc zadlužíte, než abyste šetřili?

Neřekl bych. Proti 220 miliardám hrozícího schodku je 163 miliard, tedy 5,6 procenta deficitu HDP, celkem slušné číslo. Kolem nás jsou některé schodky i vyšší, i deset procent. Nejsem z toho nadšen, musím to však brát jako realitu. Ale je třeba očekávat nějaký hospodářský růst, ale pravice včetně ministra financí Eduarda Janoty takto neuvažuje.

Neřekl bych. Proti 220 miliardám hrozícího schodku je 163 miliard, tedy 5,6 procenta deficitu HDP, celkem slušné číslo. Kolem nás jsou některé schodky i vyšší, i deset procent. Nejsem z toho nadšen, musím to však brát jako realitu. Ale je třeba očekávat nějaký hospodářský růst, ale pravice včetně ministra financí Eduarda Janoty takto neuvažuje. Soc. dem. často namítá, že je ČR zadlužena jen z 35 procent HDP, což ve srovnání s ostatními zeměmi není špatné. Rychlost, jakou se stát zadlužuje, vám starosti nedělá?

Samozřejmě. Za poslední dva roky vláda Mirka Topolánka zvýšila veřejný dluh zhruba o 300 miliard korun a za to nese plnou odpovědnost.

Šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda řekl, že koalice mezi ČSSD a lidovci neexistuje. Přesto si programově notujete – proti hazardu, pro zemědělské dotace, pro udržení mateřské... Je to náhoda, nebo výsledek vzájemných jednání?

Žádná koalice neexistuje. To, že jsme došli ke zhruba stejným závěrům v některých otázkách, jenom ukazuje, že to jsou správné závěry.

Jaká je tedy vaše nejvíc preferovaná možnost vlády, kromě drtivého vítězství ČSSD.? Jaké by bylo ideálnější řešení?

Není žádné ideální řešení – není to ani středolevá koalice, které bych dával přednost. Zejména pokud Kalousek a Schwarzenberg hovoří o tom, že by s námi nechtěli spolupracovat. Jestli to tak bude, nic jiného než minoritní vláda by nebylo možné.

Takže když vyhrajete volby a TOP 09 s vámi nebude spolupracovat, tak vás nažene do náruče komunistů?

Do jaké náruče? Nechceme dělat koalice s komunisty.

Tak do tiché podpory.

Ta by musela být napříč politickým spektrem ad hoc opatřovaná pro každé hlasování ve Sněmovně. Bylo by to nesmírně obtížné. Neumím si představit, jak by komunisté hlasovali pro prodloužení mandátu naší armády v Afghánistánu.

Jste pro zrušení bohumínského usnesení ČSSD?

Nejsem.

Vaše podmínky nespolupracovat s KSČM, protože se důkladně nevypořádala s minulostí, není rozpočtově odpovědná a není naplno ukotvena v EU a NATO, platí?

Samozřejmě. Komunisté nějaký velký posun neudělali.

A co velká koalice? Zasedl byste s Topolánkem v jedné vládě?

Velká koalice je možné řešení, ale je to řešení havarijní, pokud by selhala jiná řešení. Neumím si představit být v jedné vládě s Topolánkem. Pokud prohraje volby, tak se bude zabývat jinou činností než politikou.

A vy?

ČSSD pod mým velením neprohraje.

Pýcha předchází pád. Kdybyste prohrál, uvažoval byste o odchodu z politiky?

Soc. dem. je schopna vyhrát volby a vyhraje je. Nemám důvod, proč bych o odchodu uvažoval.

Celý rozhovor čtěte v sobotním Právu

Reklama

Výběr článků

Načítám