Hlavní obsah

Parlamentní TV 24cz chce žalovat Českou televizi

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zpravodajský kanál České televize ČT24 ještě diváci neviděli - začne vysílat až 2. května na satelitu a v kabelových sítích - ale už se nad ním vznáší první skandál. Českou televizi, která bude tento kanál provozovat, totiž hodlá žalovat kabelová a satelitní televize TV 24cz, jež se říká parlamentní, protože se zaměřuje především na přenosy a záznamy z jednání sněmovny, senátu a dalších institucí.

Článek

Důvodem žaloby je podle parlamentní televize podobnost grafiky a shodný název pořadu Studio 24. "Cítíme se poškozeni, protože možnost záměny a mylné identifikace obou televizí je jednoznačná, přestože si uvědomujeme různé zaměření těchto televizních kanálů. Česká televize vstupuje na kabelový a satelitní trh, navíc se značkou a image, které se zdá být naší věrnou kopií," řekla ve středu Právu mluvčí TV 24cz Lenka Novotná.

Dodala, že se pokoušeli s ČT o problému jednat, ale veřejnoprávní televize nereagovala. TV 24cz zahájila vysílání loni 17. listopadu a požádala o ochrannou známku pořadu Studio 24. Česká televize je však toho názoru, že pravdu má ona.

"Ano, TV 24cz nás kontaktovala, my však její argumenty odmítli. Název Studio 24 jsme přihlásili na Úřadu průmyslového vlastnictví, máme ochrannou známku s právem přednosti. Navíc číslovka 24 se používá běžně v mnoha případech, například v bankovnictví," řekl Právu mluvčí ČT Martin Krafl.

ČT se navíc domnívá, že byl nápad se Studiem 24 někým zneužit. "Název Studio 24 považujeme ze strany Parlamentní televize za účelový krok, protože máme v ruce dostatek důkazů, kdy vizuální podoba Studia 24 vznikla, a prověříme si, jak a kým se tyto informace dostaly ke druhému subjektu. Do té doby se k celé záležitosti nebudeme vyjadřovat," doplnil Krafl.

Reklama

Výběr článků

Načítám