Hlavní obsah

Paříž překotně vyměnila velvyslance v Praze. Má problém z minulé mise

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Francie po neobvykle krátkém působení odvolala z Prahy svého velvyslance Charlese Malinase, ačkoli diplomatickou misi oficiálně zahájil teprve loni v říjnu.

Foto: Petr Horník, Právo

Velvyslanec Francouzské republiky Charles Malinas

Článek

Na Malinasovo místo jmenovala Paříž Rolanda Galharagua, který byl v letech 2012 až 2015 ambasadorem v Maďarsku.

Malinas Prahu opustil už koncem prosince. Server Mondafrique dal překotnou výměnu do souvislosti s aférou kolem udělování francouzských víz ve Středoafrické republice (SAR), kde Malinas před nástupem do Prahy působil jako ambasador.

Podle serveru Mondafrique, který se odvolává na nejmenovaného diplomata, vydalo francouzské velvyslanectví v Bangui Středoafričanům „stovky a stovky víz“, aniž žadatele řádně prověřilo. Věc vyplula na povrch poté, co francouzské bezpečnostní složky zadržely několik radikálních muslimů, kteří do Francie přicestovali právě ze SAR.

Francouzský resort zahraničí okamžitě vyslal do Bangui inspekci, která podle diplomata citovaného serverem Mondafrique odhalila „velmi vážné nesrovnalosti“. Zjistila prý, že „laxní“ postup při udělování víz kryl osobně Malinas. Ministerstvo podle serveru Mondafrique nevylučuje jako motiv ani možnost osobního obohacování.

Reklama

Výběr článků

Načítám