Hlavní obsah

Paralen Plus bude od května jen na občanský průkaz

Právo, Václav Pergl

Od května si lidé budou kupovat léky na chřipku a nachlazení, které obsahují pseudoefedrin, na občanský průkaz nebo průkaz pojištěnce. Až dosud byly volně prodejné v neomezeném počtu. Právu to řekla v úterý Veronika Petláková, mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Článek

„Náš ústav už vydal příslušné rozhodnutí, které platí od 1. května. Léky s pseudoefedrinem se budou vydávat občanům v omezeném množství,“ uvedla Petláková.

Od příštího měsíce tedy léky Aspirin Complex, Daleron proti chřipce a nachlazení, Modafen, Nurofen Stopgrip, Panadol Plus Grip a Paralen Plus jsou zařazeny do kategorie výdaje bez lékařského předpisu, ale s omezením.

Státní ústav pro kontrolu léčiv vydal čtyři omezení:

  • Pacientovi může být vydáno maximálně 60 tablet, to je 1800 mg pseudoefedrinu v průběhu jednoho kalendářního měsíce.
  • Pacient se při výdeji v lékárně prokáže kartou pojištěnce nebo občanským průkazem.
  • Lékárník při výdeji zanese údaje o pacientovi do centrálního úložiště dat. U občanů ČR to bude v podobě identifikačního čísla pojištěnce, u cizích státních příslušníků pak lékárník do centrálního úložiště zanese jméno, příjmení a datum narození, aby bylo možné zkontrolovat vydané množství při dalším výdeji.
  • Uvedené léčivé přípravky nesmí být nabízeny prostřednictvím zásilkového nebo internetového výdeje.

Až 80 procent prodaných balení uvedených léků se dosud velmi často zneužívalo k výrobě pervitinu. „Zařazením přípravků s pseudoefedrinem do kategorie výdeje bez lékařského předpisu, ale s omezením, stát tak chce zabránit zneužívání těchto léků k výrobě drog,“ uvedla Petláková.

Na centrální úložiště dat už je napojeno přibližně 600 lékáren a do konce dubna by na něj měly být napojeny všechny, tedy přibližně 2500 lékáren.

Reklama

Související témata:

Související články

Léky na chřipku by měly být jen na recept

Sněmovna na své středeční schůzi schválila návrh komunistické poslankyně Kateřiny Konečné, aby byly léky obsahující pseudoefedrin pouze na recept. Týká se to...

Výběr článků

Načítám