Hlavní obsah

Papírové kupóny opencard nenahradí, Hudeček je odmítl

Praha
Aktualizováno

Praha se vzdala myšlenky zavedení papírových kupónů, které měly nahradit začátkem července problémovou opencard. Uvedl to v pondělí primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09). Avizovaný přechod plánoval radní pro IT Jan Vašíček (TOP 09). Tomu však primátor města minulý týden zhatil plány. Na jeho návrh rada Vašíčkovi odebrala kompetence.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Praze v polovině června končí smlouvy s vlastníkem práv k systému Opencard a není jasné, co bude s projektem dál. Primátor zatím nechce o možnostech mluvit. Potíže podle něj lidem nehrozí.

Budoucnost opencard několik týdnů hýbe děním na radnici. Praha chtěla od firmy eMoneyServices (EMS) odkoupit autorská práva a problematický projekt provozovat sama. Obě strany se ale nedohodly na ceně. Názorově roztříštěná je i pražská rada.

Podle EMS hrozí, že nebude možné vydávat nové karty. Radní Vašíček proto začal připravovat částečný přechod na papírové kupóny.

„Máme varianty řešení, o kterých budeme tento týden jednat,“ tvrdí primátor, kterého rada v pátek pověřila jednáním ohledně opencard. „S řešením pomocí papírových kupónů ale rada v současné době nepočítá,“ doplnil.

Další postup znemožňují nevýhodné smlouvy

Konkrétní možnosti, jak situaci řešit, zatím komentovat nechtěl. „Směřujeme k tomu, aby Pražanům při cestování nenastaly žádné problémy,“ tvrdí primátor.

Vedení města několik měsíců čelí trestnímu stíhání kvůli tomu, že v roce 2012 prodloužilo spolupráci s EMS. Nedávno kvůli tomu navíc dostalo miliónovou pokutu od antimonopolního úřadu.

Politici z TOP 09 ale tvrdí, že údajně nevýhodně nastavené smlouvy z éry primátora Pavla Béma (ODS) neumožňují jiný postup.

Projekt Opencard vyšel na 1,35 miliardy korun. Kartu si dosud vyzvedlo asi 1,2 miliónu cestujících. Skutečných uživatelů je kolem miliónu. V souvislosti s opencard bylo odsouzeno pět úředníků magistrátu. Občanské iniciativy i média upozorňují, že skuteční strůjci kontroverzního projektu zůstávají nepotrestáni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám