Hlavní obsah

Papež už nechce být ministrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jihočeský advokát Vladimír Papež, premiérův kandidát na uvolněný post ministra spravdelnosti, se v neděli kandidatury vzdal. Rozhodl se tak v dopise, který premiér Vladimír Špidla dostal v neděli a o kterém informoval v Sedmičce TV Nova.

Foto: Leona Roháčková

Domácí Markovice jsou vždy zárukou kvality

Článek

"Pan Vladimír Papež mi dneska doručil dopis, ve kterém sděluje, že po přemýšlení dospěl k názoru, že by komplikoval situaci vládě i premiérovi a že by se mu velmi obtížně prosazovala reforma justice. Já jsem dospěl ke stejnému názoru, jeho dopis jsem vzal na vědomí," prohlásil Špidla.

Na dotaz, kdo tedy nyní bude kandidátem na ministra, Špidla řekl, že "jsou asi dvě řešení", je to podle něj otázka několika týdnů. Dodal, že zatím asi převezme odpovědnost za ministerstvo spravedlnosti na přechodné období on sám.

Stažení kandidatury přichází dva týdny poté, co se zjistilo, že Papež na jaře opilý havaroval a jediný den poté, kdy deník Blesk přinesl svědectví obyvatel Českých Budějovic o údajném bujarém nočním životě Špidlova kandidáta.

"Samotné návštěvy nočních klubů a s tím často spojené bujaré dýchánky nejsou ale tím jediným, co váženého advokáta v Budějovicích proslavilo.... Byly doby, kdy byl věčně na mol. Vídali jsme ho, jak se tady válel na chodníku.... ," popsal Blesk výpovědi obyvatel města.

"Blesk v tomto případě plakal hezky, ale na nesprávném hrobě," reagoval  Papež. Nepopírá, že zmíněné podniky "před řadou let" několikrát navštívil, ale návštěvy prý souvisely s výkonem jeho advokátní praxe.

Špidla na Papežovi trval

I přes přiznanou nehodu s alkoholem trval v týdnu premiér na Papežově jmenování. To se mělo uskutečnit v úterý, po jmenování Pavla Rychetského ústavním soudcem. Vzhledem k hospitalizaci prezidenta se ale ceremoniál neuskutečnil.

"Je pravda, že uvažuji o panu Vladimíru Papežovi, je pravda, že pan Vladimír Papež je místopředseda Advokátní komory a že veškeré konzultace, které jsem provedl v justici a ve vyšetřovacích orgánech, konstatovaly, že je to velmi kvalifikovaný, respektováníhodný člověk," tvrdil v pondělí předseda vlády novinářům.

Připustil, že kandidát na ministra před několika měsíci pil před jízdou alkohol, za což mu policisté sebrali řidičský průkaz. Navzdory tomu je přesvědčen, že Papež má v resortu respekt, což je pro práci ministra klíčové.

Papež: Je to kampaň proti mě

Hlavním důvodem, proč se Papež vzdal možnosti stát se ministrem spravedlnosti, byla mediální kampaň proti jeho osobě. "Nabyl jsem téměř jistoty, že by tato osobní kampaň pokračovala i po mém případném nástupu do funkce, a bránila mi tak v profesionální práci," řekl dnes ČTK.

"Nikdo se mě neptal na to, co chci v této funkci profesionálně řešit, ale probíraly se nejbanálnější otázky mého života. Osobní život žádného kandidáta se takto nikdy 'nepropíral'," prohlásil rozhořčeně Papež. Cílená kampaň podle něj zřejmě souvisela i s jeho neúspěšnou kandidaturou do Senátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám