Hlavní obsah

Pandemická pohotovost do konce září, přeje si Vojtěch

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) by měl stav pandemické pohotovosti trvat do konce září. V neděli to uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

„Jednoznačně minimálně do (konce) září, abychom věděli, jak se bude situace vyvíjet,“ odpověděl na dotaz, do kdy má stav pandemické pohotovosti podle něj trvat.

Vojtěch: Čeká nás to, co Británii, je to jen otázka času

Domácí

Vojtěch dále argumentoval, že pokud by se režim předčasně zrušil, nebylo by možné například omezit počet lidí na hromadných akcí.

Teď je podle něj nutné, aby se situace monitorovala kvůli nakažlivějším mutacím, které mohou do Česka přijít ze zahraničí.

I proto budou podle Vojtěch v červenci a srpnu nadále hrazené dva PCR a čtyři antigenní testy měsíčně jsou navíc v ČR ze zdravotního pojištění. „O září není rozhodnuto,“ doplnil.

Ministr předpokládá, že vzhledem ke zvýšení proočkovanosti bude potřeba testovat v září nižší. Screeningové testování by však mělo podle něj proběhnout u neočkovaných žáků při návratu do škol.

Nezákonné! Soudy cupují vládní nařízení, ministerstvo nerespektuje ústavu, varuje právník

Domácí

O zrušení stavu pandemické pohotovosti se pokusila ve středu ve Sněmovně ODS podpořená TOP 09 a KDU-ČSL. Vláda ve stavu pandemické pohotovosti podle nich opakovaně postupuje protiprávně, přičemž odkazovali na opakované zrušení opatření soudy.

Snahu však vetovaly poslanecké kluby ANO, ČSSD a komunistů. Zdrženliví byli Piráti, kteří žádali podklady.

Od 1. července v MHD pouze roušky, míní Vojtěch

Domácí

V pořadu nyní Vojtěchovi oponoval šéf poslanců TOP 09 a lékař Vlastimil Válek. Podle něj by stav neměl nadále platit. „Přijali jsme paskvil, protože nic jiného jsme od ministerstva nedostali,“ řekl na adresu pandemického zákona.

Pandemický zákon dal ministerstvu zdravotnictví a hygienickým stanicím pravomoci vydávat rozsáhlejší restrikce proti šíření covidu-19. Výslovně mohou omezovat například obchod, služby, výrobní provozy, veřejné a soukromé akce, a to celostátně nebo regionálně bez nutnosti nouzového stavu.

Restrikce podle úprav platí jen při pandemické pohotovosti, kterou může dolní komora ukončit nebo obnovit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám