Hlavní obsah

Palas skončí v dozorčí radě ČD, Hašek kvůli tomu vyhlašuje Nečasovi válku

Právo, jov

Šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) vyhlašuje válku vládě Petra Nečase (ODS). Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) se totiž chystá odvolat z dozorčí rady ČD moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD). Premiér Nečas podle Haška uvedl, že k tomu dojde kvůli žalobě krajů na stát, ve které se chtějí regiony domáhat naplnění memoranda o financování regionální železnice.

Článek

„Během dneška jsem obdržel informaci o záměru ministra dopravy Dobeše odvolat zástupce krajů z dozorčí rady ČD. Obrátil jsem se okamžitě na předsedu vlády Nečase s žádostí o vyjasnění situace. V odpoledních hodinách mi telefonicky premiér Nečas záměr potvrdil s odůvodněním, že jde o reakci vlády na žalobu krajů, kterou se domáháme plnění závazku z memoranda o financování regionální železniční dopravy uzavřeného v roce 2009 mezi kraji a vládou,“ řekl ve čtvrtek večer Hašek Právu.

Postup premiéra a ministra dopravy označil Hašek za bezprecedentní útok na zástupce regionů v dozorčím orgánu ČD. „A to za situace, kdy kraje jsou klíčovým objednatelem osobní železniční dopravy, hradí miliardové částky a logicky mají zájem na kontrole hospodaření ČD prostřednictvím zastoupení jednoho člena v dozorčí radě,“ uvedl.

Vláda se bojí soudu, tvrdí Hašek

Podle Haška použil premiér Nečas jako podpůrný argument tvrzení, že by zástupce krajů v dozorčí radě mohl informace získané v ČD použít v soudním sporu mezi kraji a státem. „Vláda se bojí soudního sporu s kraji,“ poznamenal k tomu Hašek a upozornil, že příslušná žaloba ještě nebyla podána.

To se ale změní. Hejtmani plánují kvůli záměru odvolat Palase mimořádné jednání a navíc vůči vládě přitvrdit. „Za této situace nezbývá, než svolat mimořádné jednání Rady Asociace krajů ČR a ihned podat nejenom žalobu na plnění závazku vlády v rozsahu memoranda z roku 2009, ale i předběžná soudí opatření, která zabrání možným manipulacím s důkazy,“ prohlásil Hašek.

Šéf hejtmanů vyzval Nečase i Dobeše, aby od záměru odvolat Palase okamžitě upustili. „Jinak ponesou politickou i právní odpovědnost z podezření ze snahy nepřípustně ovlivnit soudní spor vlády a krajů zatajováním důkazů či znemožnění přístupu k nim,“ dodal rozhořčeně Hašek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám