Hlavní obsah

Pacienty s Alzheimerovou chorobou léčí v Průhonicích umělá mořská pláž

Praha

Pacienti Alzheimercentra v pražských Průhonicích mají možnost využívat k léčbě speciální fototerapeutickou pláž. Ta je určena k terapiím založeným na efektu jasného světla, které příznivě ovlivňuje lidskou psychiku a pomáhá i při onemocnění Alzheimerovou chorobou.

Unikátní pláž pomáhá nejen nemocným s Alzheimerovou chorobou. Využít ji mohou i lidé s depresemiVideo: Novinky

 
Článek

„Účinek je znatelný, terapeutické světlo pomáhá díky stimulaci všech smyslů zpomalovat vývoj choroby a zmírňuje depresivní stavy,“ říká majitelka sítě Alzheimercenter Jaroslava Jůzová. Vzhledem k pozitivním výsledkům by měli pláž využívat i klienti z dalších center. „Od března bude každé první úterý v měsíci k dispozici klientům z nedaleké Zlosyně,“ dodala Jůzová.

Na místě, které simuluje pláž, je mořský písek, místo je osvíceno fototerapeutickými svítidly a vybaveno topnými rohožemi. „Světelná terapie je metoda, která zlepšuje psychickou i fyzickou kondici a má uklidňující účinky,“ řekla Jůzová.

Fototerapie je tradiční způsob léčby, který byl znám již ve starém Egyptě. K největšímu rozvoji došlo počátkem 20. století, výrazný rozmach v praktickém využívání pozitivních účinků světelného záření na lidské zdraví přišel v posledních dvaceti letech.

Pacienti si vybavují spíše momenty z mládí

Alzheimerova choroba je degenerativní onemocnění mozku projevující se poruchami paměti, myšlenek a úsudku. Nemoc postihuje ve většině případů starší populaci, přesné příčiny vzniku nejsou známy. V České republice se počet postižených odhaduje na asi 150 tisíc.

„V první fázi dochází ke ztrátě krátkodobé paměti. Lidé si přestávají pamatovat, kam odkládají věci, kam chtěli jít, když vyjdou ven, posléze kde bydlí, jak se jmenují jejich sousedi. Postupně se vytrácí i dlouhodobá paměť. Zapomínají i své jméno, odkud pocházejí, kde pracovali. Součástí nemoci je i ztráta vstřebávání živin. I přes kvalitní výživu lidé hubnou. Dochází k úbytku hmotnosti a svalové hmoty,“ přibližuje ergoterapeutka Alzheimercentra Magdalena Podaná.

Foto: Novinky

Pacienti Alzheimercentra při jedné z terapií trénují paměť.

Dvě třetiny ošetřovatelské péče leží na rodinách, jen 26 procent lidí s demencí využívá ambulantní zdravotní péče a necelých šest procent zdravotní péči lůžkovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám