Hlavní obsah

Pacientů neubývá. Řádí další infekce

Sice se výrazně oteplilo, ale pacientů v ordinacích praktiků zatím neubývá. V některých regionech přibylo těch, kteří potřebují antibiotika. Jednou z příčin podle lékařů je i to, že skončila veškerá opatření proti covidu včetně povinných respirátorů, takže se uvolnila cesta jiným infekcím.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Skladba pacientů je skoro stejná jako v předcovidové době. Běžně řešíme takových deset dvanáct respiračních infektů v ordinaci, z toho jeden je na antibiotika,“ řekl Právu praktik a místopředseda Sdružení praktických lékařů (SPL) Michal Bábíček, který ordinuje v Ústeckém kraji.

Neopadají ani počty nemocných, kteří už několik týdnů přicházejí do ordinace Ireny Moravíkové, členky výboru SPL v Libereckém kraji. „Jsou to většinou virózy s chřipkovými příznaky, jako jsou vysoké horečky, kašel a svalové bolesti. Zaznamenala jsem i chřipku,“ přiblížila Právu.

Dominantním virem vedle koronaviru se v ČR stává chřipka

Koronavirus

V takovém případě lidem nezbývá než nemoc s pomocí volně dostupných léků vyležet. Po dvou třech dnech zpravidla začne horečka klesat, do týdne většinou hlavní obtíže pominou. Pacientů s angínou k ní nepřichází zdaleka tolik.

Měl jsem neobyčejně mnoho pacientů s bakteriální infekcí
Ivo Procházka, praktik

Na jižní Moravě je situace jiná. Častější výskyt bakteriálních infekcí je podle předsedy Sdružení praktických lékařů na jižní Moravě Ivo Procházky znatelný. Mívají i hnisavý průběh.

Děti čelí neštovicím

„Před pár týdny se mi zmiňovali kolegové, že předepisovali poměrně vysoké počty antibiotik. A můžu potvrdit, že jsem měl taky neobyčejně mnoho pacientů s bakteriální infekcí,“ řekl Právu lékař.

Mezi děti se vracejí plané neštovice, násobně vzrostl počet virových střevních infekcí

Domácí

Také pediatrička Hana Cabrnochová, místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost s ordinací v Praze, Právu řekla, že se ani u dětí situace nezlepšuje.

„Část dětí se s běžnými respiračními infekty poměrně dlouhé období neměla šanci potkat, když byly kolektivy zavřené,“ podotkla. „Proto máme teď i hodně planých neštovic, protože si touto infekcí děti neprošly,“ doplnila.

Opticky se tak může zdát, že je teď v některých ordinacích dětí s infekcemi dokonce víc, než to bývalo před pandemií, ale daty to zatím potvrdit nelze.

Společná vakcína proti chřipce i covidu se letos už nestihne

Domácí

O vysokém počtu dětí s průjmy nebo záněty horních cest dýchacích se přitom mluví od konce února. „Nijak se to nezlepšilo a do toho se přidala onemocnění zažívacího traktu, která pokračují od začátku roku. Minulý týden jsme měli případů spíš více než méně,“ řekla Právu Cabrnochová. V některých případech jde podle ní i o komplikovanější záněty, často kombinované, které je potřeba léčit antibiotiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám