Hlavní obsah

Pacientka žije s roztroušenou sklerózou devatenáct let. Naděje jí svitla v přístroji za 130 tisíc

Novinky, mak
Praha

Paní Iva Klausová trpí roztroušenou sklerózou devatenáct let. Celou dobu s nemocí zdárně bojovala, dokonce vyučovala tělocvik. Zdravotní stav se však před pěti lety výrazně zhoršil, je odkázána na invalidní vozík a francouzské hole. K lepšímu pohybu by jí pomohl speciální přístroj, který však stojí 130 tisíc korun.

Pacientka žije s roztroušenou sklerózou devatenáct let. Naděje jí svitla v přístroji za 130 tisícVideo: Novinky

 
Článek

Paní Klausová, maminka tří dětí, žila před nemocí velmi aktivní život, hodně sportovala, učila na základní škole. První zdravotní problémy zaznamenala po posledním porodu ve čtyřiatřiceti letech. Začala mít pocit, že špatně chodí, měla problémy se stabilitou. Po magnetické rezonanci, lumbální punkci a dalších vyšetřeních jí lékaři diagnostikovali roztroušenou sklerózu.

„Těch prvních deset let od stanovení diagnózy se nemoc neprojevovala v tak rozsáhlé míře. Byla jsem hodně unavená, ale dalo se to zvládat. Starala jsem se o děti, domácnost dokonce jsem učila tělocvik na základní škole. Od stanovení diagnózy pravidelně chodím na rehabilitace, hypoterapie, pro další pacienty vedu cvičení v bazénu,“ přibližuje Klausová.

Život jí však mimo roztroušené sklerózy přichystal i další nástrahy a rány. Manžel v té době onemocněl nevyléčitelnou nemocí, žena se o něj dlouho starala, nakonec však chorobě podlehl. Na děti, které ještě chodily do školy, zůstala sama. Při běžné magnetické rezonanci, kterou podstupuje v rámci léčby roztroušené sklerózy, jí navíc zjistili nádor na mozku.

Foto: Iva Klausová

Pacientka Iva na výletě ve Vyškově.

Operace byla úspěšná, po stresu, který představovala, a také po zátěži, kterou byla péče o nemocného manžela, se však zdravotní stav paní Ivy celkově zhoršoval, především po pohybové stránce. Musela začít využívat invalidní vozík a k překonání kratších vzdáleností francouzské hole.

Speciální přístroj zlepšuje pohyb

Naděje jí svitla ve chvíli, kdy měla možnost vyzkoušet speciální neurostimulátor, tzv. walkaid. Funguje na principu funkční elektrické stimulace při aktivní chůzi. Dokáže zrychlit a zestabilnit chůzi, zlepšit svalovou sílu a prokrvení.

„Vlastně mě to postavilo z vozíku na nohy a dalo možnost chodit i po schodech, kdy můžu dokonce střídat obě nohy, což dříve nešlo. Je to malá krabička, která člověku moc pomůže,“ říká dojatě pacientka, která by přístroj velmi uvítala, nemá však na něj finanční prostředky. Speciální pomocník přijde na 130 tisíc korun a nehradí jej zdravotní pojišťovny.

„Přístroj pomáhá pacientům, kteří mají z různých neurologických příčin poruchu zvedání špičky nohy. V krabičce je úhloměr, který reaguje na ohnutí v koleni. Nejlépe pomáhá pro chůzi v terénu, nebo na schodech, kdy právě zvedáním špičky pacient překoná terénní překážky. Má to smysl nejen pro chůzi samotou, ale brání i přetěžování kyčelních kloubů, velmi ulevuje páteři. Pacienti si totiž často při chůzi pomáhají, že vytáčejí celý bok,“ vysvětlila fyzioterapeutka RS centra Neurologické kliniky Karlova náměstí Klára Novotná.

Přístroj není vhodný pro každého pacienta

Přístroj by neměli využívat pacienti, kteří mají zvýšenou citlivost. Po zapojení totiž cítí každý impuls, který jde do nohy, což může někomu vadit.

Paní Klausová měla přístroj na dva měsíce zapůjčený. Autorizované firmě se však platí nájem, který je ve výši 1000 korun za týden. „Zapůjčení na měsíc mě tak stálo čtyři tisíce, a když má člověk důchod 10,5 tisíce, tak je to těžké,“ doplňuje Iva.

Pokud byste paní Ivě Klausové rádi pomohli, můžete přímo přispět na speciální číslo účtu, který pro paní Ivu zřídilo Konto Bariéry. http://www.kontobariery.cz/Komu-pomahame/Komu-muzete-pomoci/Iva-K.aspx

Reklama

Výběr článků

Načítám