Hlavní obsah

Pacienti jsou v nemocnicích nespokojeni se soukromím a čistotou

Právo, Novinky, Václav Pergl
Praha

Pacientům v českých nemocnicích vadí především nedostatek soukromí při rozhovorech s lékaři o zdravotním stavu. Často jsou také nespokojeni s čistotou v některých zařízeních a brzkým vstáváním. Vyplývá to alespoň z průzkumu, který mezi pacienty provedlo ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Václav Pergl, Právo

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová a její první náměstek Marek Šnajdr na tiskové konferenci.

Článek

"Nejméně dobře hodnocené bylo soukromí pacientů. Při rozhovoru pacienta s lékařem nebo sestrou o zdravotním stavu u toho často byla další osoba. Pacientům se také nelíbí nedostatek soukromí v rámci vyšetřování, kdy opět je přítomen ještě někdo, kdo u toho nemá co dělat,“ řekla Právu ve čtvrtek ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová .

"Nesmírně zarážející pro mě je, že pacienti vyjádřili velkou nespokojenost s hygienou toalet a sprch. A to je velmi smutné,“ řekla ministryně. Pacientům dále vadí, že lékaři se jim nepředstavují, sestry je budí velmi brzo ráno. Nelíbí se jim také neochota lékařů rozptýlit obavy a strach pacienta, stejně tak jako nesrozumitelnost jejich odpovědí na dotazy ohledně léčení.

Naopak velmi dobře pacienti hodnotili dobu čekání na přijetí vzhledem ke zdravotnímu stavu, dodržení termínů a informace od personálu.

Vyhrála FN Ostrava

Ministerstvo oslovilo všechny pacienty propuštěné v listopadu loňského roku z nemocnic, které řídí a z 12 psychiatrických léčeben. Každý dostal den před propuštěním do domácího ošetřování dotazník a musel ho vyplnit bez přítomnosti zdravotnického personálu. Dotazník byl anonymní a odevzdával se v zalepené obálce do sběrných boxů. Nejlépe pacienti hodnotili přístup personálu ve Fakultní nemocnici Ostrava, Plzeň a Hradec Králové. Nejhůře ve FN Na Bulovce v Praze.

Pokud se vezme všech 27 zdravotnických zařízení zařazených do výzkumu, tak s lékaři byli pacienti nejlépe spokojeni v Masarykově onkologickém ústavu v Brně, dále v pražské Nemocnici Na Homolce a v Ostravě. Se sestrami pak nejlépe byli spokojeni v pražské Nemocnici Na Homolce, dále ve FN Ostrava a Plzeň.

Spokojenost pacientů ve fakultních nemocnicích (v procentech)
1.FN Ostrava82,6
2.FN Plzeň81,8
3.FN Hradec Králové81,2
4.FN U sv. Anny v Brně78,7
5.VFN Praha78,5
6.FN Olomouc78,5
7.FN Thomayerova nemocnice77,6
8.FN Motol77,5
9.FN Vinohrady76,2
10.FN Brno75
11.FN Bulovka74,3

Dostanou závěry výzkumu i prémie

Ředitelé nemocnic, které v hodnocení pacientů dopadly nejlépe, dostanou od ministerstva prémie, u těch nejhůře hodnocených to může vést ministerstvo i k úvaze o změně ředitele. Výzkum se bude opakovat každý rok, jeho závěry dostanou nemocnice. Je na nich, jaká opatření ke zlepšení udělají.

Zdravotní pojišťovny podle náměstka ministryně Marka Šnajdra by měly k výsledkům přihlížet při placení zdravotní péče.

Kategorizace nemocnic podle kvality
A+ (významně nadstandardní)FN Ostrava, FN Plzeň, FN Hr. Králové, Masarykův onkologický ústav Brno, Nemocnice Na Homolce Praha
A (nadstandardní)nikdo
A- (standardní)Ústav pro péči o matku a dítě Praha
B+ (mírně pod standardem)FN U sv. Anny v Brně, Všeobecné fakultní nemocnice Praha, FN Olomouc
B (pod standardem)FN Thomayerova Praha, FN Motol Praha
B- (výrazně pod standardem)FN Vinohrady Praha, FN Brno, FN Bulovka Praha
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám