Hlavní obsah

Pacienti dostali po operaci ve frýdlantské nemocnici otravu krve. Operační sál je uzavřen

Právo, Michael Polák
Aktualizováno

Osm lidí z Liberecka je v kritickém stavu kvůli otravě krve, k níž nezaviněně přišli během jednodušších operací v Nemocnici Frýdlant. Všech osm otrávených je ve vážném stavu, záchranná služba je postupně převážela do Krajské nemocnice v Liberci. Operační sál frýdlantské nemocnice byl uzavřen. Zařízení podalo trestní oznámení na neznámého pachatele.

Foto: Nemocnice Frýdlant

Budova nemocnice ve Frýdlantu

Článek

Sedm pacientů teď leží na oddělení ARO v Liberci, jednoho liberecká nemocnice přeložila do Jablonce. Právu to potvrdil mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář. „Jejich stav je velmi vážný, ale v bezprostředním ohrožení života nejsou,“ řekl Řičář.

Otrávené podle něj přivážela záchranná služba postupně v průběhu posledních 18 až 24 hodin, poté, co byli operováni ve frýdlantské nemocnici. „Jakkoliv nechci spekulovat, tak je nezpochybnitelné, že to je následek těchto operací,“ uvedl Řičář.

Co se ve Frýdlantu stalo a proč má osm lidí otravu krve, už na místě vyšetřují lidé ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Sama frýdlantská nemocnice netuší, co se stalo. „Vysvětlení by měly přinést testy, na jejichž výsledky teď všichni čekáme,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Dita Fuchsová.

Podle ní nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo stát něco mimořádného. „Před každou operací tento týden proběhly standardně testy přístrojů i podávaných látek,“ uvedla s tím, že nic podobného se ve Frýdlantu nikdy předtím nestalo.

Závadné anestetikum?

Podle ministerstva zdravotnictví jsou pravděpodobnou příčinou otravy krve pacientů kontaminace či závadné složení anestetika. Uvedla to mluvčí resortu Gabriela Štepanyová.

Vedoucí lékař anestezie v jedné z nemocnic v Libereckém kraji, který nepřál zveřejnit své jméno, Právu řekl, že se za svou praxi nesetkal s tím, že by po operacích došlo k takovému hromadnému výskytu infikovaných pacientů. Že by chybovali anesteziologové na sále, považuje za nepravděpodobné už kvůli tomu, že by museli podat pacientovi něco kontaminovaného do žíly v osmi případech za sebou.

„Vždy se používají jednorázové pomůcky. Nikdy se nepoužije ani stejný set, ani stejná jehla, ani stejná infuze. A dokonce i kdyby se použila, tak by k tomuhle v opakovaných případech za sebou nedošlo,“ řekl lékař.

Trestní oznámení

Nemocnice ve Frýdlantu v Čechách uvedla, že podala v souvislosti s případem trestní oznámení na neznámého pachatele. „Vedlo nás k tomu to, že považujeme za vysoce nepravděpodobné, že by se jednalo o selhání zdravotnického personálu,“ uvedla mluvčí nemocnice Dita Fuchsová.

„Vycházíme z toho, že před operacemi proběhly standardní testy přístrojů a podávaných látek. Operace prováděly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i různé sestry. Chyba proto podle nás nemůže být na straně personálu,“ dodala mluvčí.

Kvůli hospitalizaci otrávených musela liberecká nemocnice zastavit všechny plánované náročnější operace, u nichž se předpokládalo, že pacienti po nich budou muset být umístěni na oddělení ARO.

Nemocnice Frýdlant
Frýdlantská nemocnice, kterou provozuje soukromá společnost EUC, má v posledních zhruba dvou letech v Libereckém kraji pověst problémové nemocnice. Postupně tu dochází k omezování lékařské péče a výkonů.Liberecký kraj proto od letošního roku usiluje o vykoupení nemocnice z rukou soukromého vlastníka, aby mohl zajistit lékařskou péči pro zhruba 25 tisíc lidí, žijících ve Frýdlantském výběžku.Kraj i soukromý vlastník nedávno uzavřeli memorandum, v němž se dohodli, že nemocnici koupí liberecká nemocnice za cenu, kterou stanoví nezávislý posudek. Cena nemá překročit 30 milionů korun a k prodeji má dojít do konce června příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám