Hlavní obsah

Pacient bez srdce zemřel na infekci, zjistili lékaři

– Praha
Právo, Václav Pergl

Sedmatřicetiletý hasič Jakub Halík, jemuž v dubnu v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) voperovali dvě čerpadla místo nemocného srdce, umřel na infekci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jakub Halík, jemuž lékaři z IKEM nahradili srdce dvojicí čerpadel

Článek

„Vyvolávacím impulsem byla infekce při výrazném oslabení organismu,“ řekl Právu v úterý jeho ošetřující lékař a zástupce přednosty Kardiocentra IKEM Ivan Netuka. „Dá se říci, že to byla sepse,“ upřesnil.

Vysvětlil, že přímou příčinou úmrtí bylo selhání jater. „Když jsme pátrali po vyvolávající příčině, po dobu několika týdnů jsme prováděli mnoho testů. Zjistili jsme, že šlo o celkovou zánětlivou reakci způsobenou houbou Aspergillus. Tato infekce je pro normálního člověka běžná a léčitelná. Pan Halík měl ale náročnou operací organismus celkově výrazně oslaben, a to mělo i fatální následky,“ řekl Netuka.

Na dotaz, proč nakonec selhala játra, uvedl, že játra odbourávají škodliviny z těla a při tak silné zánětlivé reakci se poškodila.

Halík žil s čerpadly místo srdce zhruba 200 dní a čekal na transplantaci srdce. Bohužel se jí nedočkal a 13. října zemřel. [celá zpráva]

Čerpadla fungovala bezchybně

Halíkova pohřbu se zúčastnil i přednosta kardiocentra Jan Pirk, který se svým týmem muži pumpy voperoval. Halíka označil za velkého bojovníka, „který pomohl posunout medicínu o kousíček dál. Už na pohřbu odmítl, že by úmrtí souviselo se závadou čerpadel. „Čerpadla byla krásně přihojená, nebyla tam žádná infekce, vypadalo to perfektně. V tom příčina nebyla,“ prohlásil tehdy profesor Pirk.

Metodu před Pirkovým týmem zkusili jen lékaři v americkém Houstonu, ale jejich pacient po sedmi dnech zemřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám