Hlavní obsah

Zemřel pacient, který měl po operaci v IKEM místo srdce čerpadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jakub Halík, který žil po unikátní operaci v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) více než půl roku se speciálními pumpami místo nemocného srdce, v noci na sobotu 13. října zemřel. Bylo mu 37 let.

Kardiolog Pirk hovoří o unikátní operaci nahrazující srdce čerpadlyVideo: ČTK

 
Článek

Halík se musel náročné a rizikové operaci podrobit poté, co mu lékaři v srdci odhalili rozsáhlý agresivní nádor. Lékaři IKEM mu v dubnu místo srdce voperovali dvojici čerpadel. Halík se tak stal vůbec prvním pacientem, který podobný zákrok přežil. Nyní čekal na vhodného dárce, aby mohl dostat srdce nové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jakub Halík, jemuž lékaři z IKEM nahradili srdce dvojicí čerpadel

O jeho smrti informovaly deníky Aha! a Blesk. Halíkovi selhala játra a ledviny, lékaři ale zatím neví proč. "Příčinu smrti budeme moci sdělit až po histologickém vyšetření, jehož výsledky budeme mít nejdříve za dva týdny. Již nyní ale víme, že srdeční čerpadla na vině nejsou, ta byla v pořádku," řekl Blesku přednosta kardiocentra IKEM Jan Pirk.

Necítil srdce

Halík po dubnové operaci prohlašoval, že si absenci srdce příliš neuvědomuje. "Nebuší mi srdce a necítím tep," řekl.

Lékaři po operaci s napětím čekali, zda se neobjeví komplikace například v podobě dalšího nádoru, který by zabránil plánované transplantaci. Kvůli ní totiž musí pacienti užívat množství léků na snížení imunity, což naopak napomáhá šíření nádorů. Místo toho přednosta Pirk připustil, že by se muž mohl v budoucnu vrátit k povolání hasiče.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jakub Halík míří v doprovodu lékařů na tiskovou konferenci

Podobnou operaci před Pirkovým týmem zkusili jen lékaři v americkém Houstonu, kde je jedno z nejlepších kardiocenter na světě. Pacient po sedmi dnech ale zemřel. Čeští doktoři postup zdokonalili. Halík, který dřív pracoval jako hasič a záchranář, se po operaci stal prvním pacientem na světě, který neměl vůbec žádný hmatný pulz.

Reklama

Výběr článků

Načítám