Hlavní obsah

Ozonová díra ohrožuje střední Evropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/VÍDEŇ/BERLÍN

Středoevropští meteorologové varují před setrvávajícím zeslabením ozonové vrstvy. Výstraha se týká nejen České republiky, ale i Německa, Rakouska a Slovenska. Za jasných a polojasných dnů se zvyšuje hodnota škodlivého UV-záření o 20 až 30%.

Článek

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) předpokládá, že nejvyšší riziko spojené se zeslabeném ozonové vrstvy pomine právě dnes. Lidé by se ale měli mít na pozoru i o nadcházejícím víkendu, kdy se budou denní teploty pohybovat kolem 27 stupňů Celsia.

Mírné ochlazení přijde od nadcházejícího pondělí; s tím se dostaví zmenšení nebezpečí pro naši pokožku.

Podle Karla Vaníčka z ČHMÚ jsou hodnoty monitorující zeslabení ozonové vrstvy nad střední Evropopu zaznamenané v minulých dnech výjimečné. Nejkritičtější hodnoty pro ČR přitom naměřili odborníci v neděli. Stejně postižené byly i oblasti v Německu, Rakousku a na Slovensku.

Evropská vesmírná agentura upozorňuje, že k nejrizikovějším oblastem budou do 30. června patřit německá města Berlín a Frankfurt nad Mohanem a rakouská Vídeň.

Lidé, kteří vystavují pokožku přímému slunci, by se měli podle ČHMÚ vždy namazat ochrannými krémy, nezapomínat na pokrývku hlavy, sluneční brýle a vydatně pít.

Reklama

Výběr článků

Načítám