Hlavní obsah

Ozdoby ve tvaru rybek pomůžou otrávené Bečvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podpořit chemikáliemi zdecimovanou řeku Bečvu, ze které v září po ekologické havárii téměř zcela vymizel život, se rozhodlo vsetínské družstvo Irisa. Jeden z předních výrobců vánočních ozdob vytvořil speciální edici rybek z Bečvy. Část výtěžku z prodeje poputuje rybářům na obnovu zarybnění nejznámější valašské řeky.

Výrobní družstvo Irisa nově vytváří vánoční ozdoby ve tvaru rybek, které upozorňují na loňskou katastrofu v řece BečvěVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Voda je symbolem života a život na Valašsku je koncentrován především do údolí, kterými Bečva protéká. Když byla zasažena ekologickou katastrofou, nebylo nám to lhostejné. Dohodli jsme se Českým rybářským svazem (ČRS) Hustopeče nad Bečvou a panem Stanislavem Pernickým na společném projektu, kterým chceme přispět k obnovení života v řece,“ vysvětlil Právu Libor David z Irisy.

Kyanidy do Bečvy měly uniknout z firmy Energoaqua. Ta to odmítla

Domácí

V závěru týdne spustil výrobce vánočních ozdob prodej kusů zvaných Ryba pro Bečvu. „Jen během prvního dne jsme prodali 319 těchto ozdob,“ podotkl David. Z každé prodané vánoční rybky putuje na transparentní účet územního svazu ČRS Ostrava 29,80 koruny.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Libor David ukazuje podobu dvou rybek pro Bečvu.

V případě ryb pro Bečvu se podle rybáře Pernického spojila lidová tvořivost, profesionální zručnost, umění, tradice, ale také lidskost a zájem pomoci druhým.

Výhodou sklářů vyrábějících ve Vsetíně vánoční ozdoby byla již dříve vytvořená forma rybky. Nově ji speciálně barví a zdobí.

Rybáři k otravě Bečvy: Zdroj havárie je někde jinde

Domácí

Irisa byla založena v roce 1954 jako Sklářské lidové družstvo. První zmínka o výrobě ozdob ve Vsetíně je již z roku 1920. Nyní Irisa zaměstnává asi 220 pracovníků, více než padesát procent jsou lidé se zdravotním postižením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám