Hlavní obsah

Ovčáček bagatelizuje protest: Pod peticí proti Zemanovi jsem podepsán i já

Novinky, Václav Lang
Praha

Pražský hrad si z manifestační petice za odstoupení Miloše Zemana z postu prezidenta příliš hlavu nedělá. Prezident samozřejmě odstoupit nehodlá, řekl Novinkám jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Podle něj o charakteru celé akce svědčí i to, že je pod peticí podepsán on sám, aniž tak učinil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

Článek

„Pan prezident se v žádném případě nechystá abdikovat, jak požadují organizátoři. Své postoje bude vysvětlovat občanům na pravidelných setkáních v krajích tak, aby dialog neprobíhal jen prostřednictvím médií,“ sdělil Ovčáček v úterý Novinkám.

Den předtím donesl zhruba pětisethlavý dav petici na Pražský hrad. Své podpisy k ní prostřednictvím internetu připojilo přes sto tisíc lidí. Jelikož se však jedná o elektronickou petici, není právně závazná. Autoři ji pokládají za manifestační, tedy jakýsi projev vůle občanů k abdikaci Zemana. [celá zpráva]

„Manifestační petici převzal zástupce Kanceláře prezidenta republiky. Pod touto manifestační peticí jsem podepsán i já, aniž bych tak kdykoliv učinil, což vykresluje celou tuto akci,“ podotknul dále Ovčáček.

Možná prohlédl, ironizuje autor petice

Autor petice Jan Němec pro Novinky připustil, že se tak mohlo stát, a to z několika důvodů. Listinu buď podepsal někdo se stejným jménem, jako má hradní mluvčí, nebo jen někdo jeho identitu zneužil a podepsal se za Ovčáčka.

„Je také možné, že pan Ovčáček prohlédl a nelíbí se mu, jak se chová pan prezident,“ řekl Novinkám v nadsázce Němec.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání.

Dodal, že se za organizátory snažili z podpisů vyhazovat jednoznačné nesmysly a vulgarity. „Je samozřejmě možné, že některé podpisy jsou smyšlené, ale většina je v pořádku,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám