Hlavní obsah

Otužilci v Třebíči si stěžovali na teplo, bylo 9 nad nulou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třebíč

Teplota se v sobotu odpoledne, když otužilci zahajovali 9. ročník ukázkového zimního koupání v Třebíči, dostala k devíti stupňům Celsia. Ideál je ale podle organizátora Zdeňka Mikoláše hluboko pod bodem mrazu, řeka zamrzá a je nutné kvůli ukázce vysekat v ledu prostor pro plavání. Takové podmínky podle zakladatele třebíčského Klubu ledních medvědů už léta nebyly.

Foto: město Mladá Boleslav

Ilustrační foto

Článek

Navzdory tomu v sobotu v řece Jihlavě s vodou teplou jeden stupeň Celsia plavala padesátka otužilců z Třebíče, Jihlavy i Znojma.

"Mrzí nás, že nemáme pořádnou zimu, led a sníh. Naposledy byl asi dvanácticentimetrový led v roce 2012, kdy jsme měli možnost vyříznout bazén v ledu, po kterém se dalo chodit. Od té doby jsou pro nás zimy horší," řekl Mikoláš, který za ideální předvánoční koupání označil rok, kdy teplota klesla k 17 stupňům pod nulou.

Třebíčský Klub ledních medvědů má asi 35 členů. V roce 2010 začínal s čtyřmi nadšenci v čele s Mikolášem. Věkový průměr členů je přibližně 50 let. Svou základnu měli dlouho u vodní nádrže Markovka nedaleko Třebíče. Kvůli jejímu vypuštění a opravě se přestěhovali přímo do Třebíče a trénují v řece Jihlavě.

Scházejí se dvakrát týdně a zvou na tréninky i veřejnost. Odvahu začít s otužováním jí měla dodat i dnešní ukázka, které se účastnila také teprve šestiletá Lucie. S otužováním začala před rokem společně s o dva roky starší sestrou Aničkou po vzoru svého otce.

"Když jsme začínali s ukázkami, byla nás opravdu hrstka. Proto jsme zvali i známé osobnosti, plavali s námi přemožitelé kanálu La Manche i herci. Teď už jsme se tak rozrostli, že si vystačíme sami," řekl Mikoláš.

V Třebíči se kryathlonu daří

Životní styl, ke kterému otužování patří, je podle něho stále populárnější. "Lidé si stále víc uvědomují, že nejde o bohatství, ale o zdraví, k čemuž otužování jednoznačně přispívá. Ale začínají na to klást důraz až ve vyšším věku," řekl Mikoláš.

Třebíčská základna má ve svém středu nejen rekreační otužilce, ale i sportovce. S úspěchem závodí v kryathlonu, zimním triatlonu, při kterém se plave v ledové vodě, běhá, a to i na lyžích. "Klademe důraz na otužování pro zdraví, ale soutěží se taky občas zúčastňujeme," řekl Mikoláš.

Kryathlonu se podle něho v Třebíči daří, protože členové jsou nejen dobří plavci, ale i univerzální sportovci. "Celorepublikové závody už byly asi třikrát v Praze a loni v olympijském parku v Brně a vždycky obsazujeme první příčky," řekl Mikoláš. V kategorii nad 55 let vyhrál loňské závody třebíčský otužilec Jiří Zelený, Mikoláš byl třetí.

Sezona otužilcům začíná podle Mikoláše první neděli v říjnu proplaváním Punkvy v Moravském krasu. Voda tam má v tu dobu asi osm stupňů Celsia. A končí v polovině března.

Česká republika má v otužování dlouhou tradici. Nejznámější a nejstarší českou otužileckou soutěží je Memoriál Alfreda Nikodéma. Poprvé se v Praze konal v roce 1923.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám