Hlavní obsah

Oteplilo se, přestává hrozit námraza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Štědrý den se oteplilo. V Jihočeském kraji je až devět stupňů a na většině území České republiky přestala hrozit námraza. Varování před ní platí na severovýchodě země do 10 hodin. Naopak až do večera platí výstraha před silným větrem v Královéhradeckém Pardubickém, Olomouckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Celý den budou přeháňky, místy i sněhové a večer se začne ochlazovat.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 24.12. 2021 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Večer bude přes Českou republiku od severu přecházet studená fronta a v noci poklesnou teploty až k minus čtyřem stupňů, jen na jihozápadě budou stále dva stupně nad nulou.

Silnice na Vysočině a v Jihočeském kraji jsou po ránu s opatrností sjízdné. Většinou jsou mokré v důsledku deště i posolené. Ve vyšších polohách ještě může být místy ledovka, před kterou od čtvrtečního večera varovali meteorologové. Silničáře zaměstnala přes noc prudká změna počasí, při které se výrazně oteplilo. V obou krajích evidují dohromady přes 300 výjezdů.

"Celou noc se jezdilo, bylo to hrozné. Nejprve chumelilo na podchlazený povrch, pak do toho začalo pršet," řekl ČTK dispečer Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina Aleš Hubený. Silnice na Vysočině přes noc ošetřovalo 193 vozidel. Jezdily sypače i radlice, které z vozovek dostávaly rozbředlý sníh. Teplota se postupně zvýšila o víc než deset stupňů. Ve čtvrtek večer byly čtyři stupně pod nulou, v pátek ráno je podle Hubeného kolem sedmi stupňů Celsia nad nulou. Teploty jsou v Jihočeském kraji mezi jedním až devíti stupni Celsia. Námraza na vozovkách se tvořila hlavně ve čtvrtek večer mezi 22:00 a 23:00.

Výrazně se oteplí

Vánoce

Na středočeských silnicích by měli být řidič opatrní. Na velké části území fouká silný, místy až nárazový vítr. Na Pražském okruhu a dálnici D6 padá déšť se sněhem, tyto dvě komunikace jsou tak sjízdné jen se zvýšenou opatrností, stejně jako dálnice D8.

Dešťové přeháňky jsou hlášené například z dálnic D11, D8, prší také na Kolínsku, Kutnohorsku, Mělnicku, Mladoboleslavsku, Nymbursku nebo v okrese Praha-východ. Teploty se pohybují od nuly do osmi stupňů Celsia.

Ve výše položených oblastech na východě Čech zůstávají na silnicích často zbytky sněhu. Většinou je rozbředlý, místy i uježděný. Místy se z mrznoucího deště vytváří ledovka, řidiči by měli jet opatrně zvláště v oblasti Hlinska, Lanškrouna, Svitav, Žamberka, Ústí nad Orlicí a v Krkonoších a Orlických horách. Před ledovkou silničáři varují v okolí Moravské Třebové a na celém území okresu Jičín.

Ve Zlínském kraji v noci sněžilo a někde dále sněží, také padá déšť se sněhem. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, řidiči musí být obezřetní i na hlavních tazích. Na Vsetínsku silničáři varují před možností vzniku námrazy. Na silnicích druhé a třetí třídy ve vyšších polohách Vsetínska leží místy uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Na Zlínsku leží na silnicích rozbředlý sníh, na Uherskohradišťsku a Kroměřížsku jsou silnice většinou mokré po chemickém ošetření.

Meteorologové varovali před ledovkou a silným větrem

Počasí

V Jihomoravském kraji v noci na pátek sněžilo. Na Blanensku padá déšť se sněhem a místy se objevují mrznoucí dešťové srážky. Kvůli namrzajícímu dešti a ledovce se můžou v kraji zpožďovat některé spoje integrovaného dopravního systému. Aktuálně se objevují problémy se sjízdností zejména na Blanensku, Tišnovsku a Znojemsku, kde je snížená viditelnost. Teploty v kraji jsou od minus tří do šesti stupňů Celsia, nejchladněji je na Brněnsku a Vyškovsku. Dešťové přeháňky se objevují na Hodonínsku a Břeclavsku a na silnicích nižší třídy je rozbředlý sníh po chemickém ošetření. V kraji fouká slabý vítr.

Reklama

Výběr článků

Načítám