Hlavní obsah

Ostravský náměstek Štěpánek, který řídil opilý, nakonec rezignuje

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Náměstek ostravského primátora pro školství a sport Martin Štěpánek (ODS), kterého v lednu chytila policejní hlídka za volantem opilého, se po tlaku koaličních partnerů rozhodl rezignovat na svou funkci. Křeslo náměstka opustí k 5. dubnu, kdy se sejdou ostravští zastupitelé. Štěpánek ve svém prohlášení médiím uvedl, že rezignuje proto, že nechce stát v cestě pokračování ostravské koalice.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Náměstek ostravského primátora Martin Štěpánek (na archivním snímku)

Článek

„V uplynulých dnech jsem absolvoval jednu z největších zkoušek své politické kariéry. A protože vím, že politik musí reflektovat nejen svou vlastní práci, ale i to, jak se jeho činnost jeví veřejně, rozhodl jsem se rezignovat,“ uvedl Štěpánek.

Poznamenal, že svým rozhodnutím chce umožnit jednání o pokračování stávající ostravské koalice, kterou kromě ODS tvoří ještě hnutí ANO, lidovci a hnutí Ostravak.

Právě koaliční partneři v posledních dnech velmi tlačili na odstoupení náměstka z funkce. Důvodem bylo pochybení, k němuž se politik sám veřejně přiznal. [celá zpráva]

Podle Štěpánkových slov ho policejní hlídka o lednovém víkendu zkontrolovala ve chvíli, kdy přeparkovával služební auto na bezpečnější a osvětlenější místo. Přišel na rok o řidičák a dostal pokutu 40 tisíc korun.

Byla to chyba, uznal Štěpánek

Náměstek ve čtvrtek opakovaně uvedl, že trest přijímá a situace ho velmi mrzí. „Byla to chyba, která se bez ohledu na mé další profesní působení nesmí nikdy opakovat,“ shrnul odstupující náměstek.

„Ostravská ODS si zvolila dva základní principy, na kterých si dokáže představit fungování současné koalice. To je to, že bude ke všem členům koalice přistupováno stejně, a za druhé že bude důsledně uplatňován princip transparentního hospodaření s majetkem města,“ doplnil ještě Štěpánek. Náhradníka za něj strana teprve vybírá.

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) Štěpánkovo rozhodnutí o rezignaci přivítal s nadšením. Sám ho ostatně opakovaně k rezignaci vyzval.

„Myslím si, že je to rozhodnutí, které otvírá možnost a taky vysokou pravděpodobnost pokračování koaličního projektu v současné podobě,“ uvedl primátor. Dodal, že s podmínkami ODS pro další trvání koalice nemá problém.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám