Hlavní obsah

Ostravský místostarosta už obecní byt nechce

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Místostarosta Ostravy-Jihu a zároveň ostravský zastupitel Radim Lauko (ČSSD), který si požádal o obecní byt a bytová komise mu jej přiklepla bez ohledu na pořadí, ve čtvrtek ráno bytovou jednotku odmítl. Svou rezignaci na byt sdělil starostovi obvodu Karlu Sibinského (ČSSD) ještě před zasedáním rady, která měla o přidělení bytu o rozloze téměř 52 metrů rozhodovat.

Článek

„Hned ráno jsem s místostarostou Laukem hovořil a on mi řekl, že byt již nechce. Jedna část problému tedy byla ukončena, nicméně radní museli rozhodnout, co s bytem na ulici Jiskřiček v Ostravě-Zábřehu bude dále. Jestli vybereme jiného žadatele, či vypíšeme nové výběrové řízení. Rozvinula se velká diskuse,“ informoval Právo starosta Sibinský.

Uvedl, že nakonec se radní rozhodli vypsat nové výběrové řízení. „Bude to nejčistší způsob, jak najít nového nájemce pro tento byt,“ vysvětlil starosta Ostravy-Jihu.

Podle něj je také důležité, aby se bytová komise začala chovat jiným způsobem. „Pohovořil jsem si také s jejími členy. Není možné, aby rozhodli o přidělení bytu a nedokázali pořádně vysvětlit důvody svého rozhodnutí. Měla by pro všechny žadatele platit stejná kritéria. Díky tomu, co se nyní stalo, jsme si prostě všichni ujasnili celou situaci. Rada nemůže potvrdit rozhodnutí této komise, které je jednoduše zpochybnitelné,“ řekl Sibinský.

Jiní čekají i deset let

Lauko prý dlouho uvažoval o tom, jestli si o obecní byt zažádá. Nakonec však do toho šel s tím, že každý občan České republiky má právo zažádat si o obecní byt, pokud splňuje všechna daná kritéria. Právu ve středu řekl, že se do záležitostí bytové komise vůbec nepletl a při hlasování radních o přidělení bytu jeho osobě se zdrží hlasování. „Co se týká chystané privatizace bytu, tak tyto informace měli všichni k dispozici, zápisy z rady jsou totiž veřejné,“ upozornil.

Místostarosta si o dvoupokojový byt požádal letos, na rozdíl od jiných žadatelů, kteří například čekají i šest až deset let. Bytová komise mu jej přiklepla, ačkoliv v součtu bodů, který zohledňuje všechna kritéria, se umístil mezi 18 žadateli s 27 body až na 4. místě. Přitom podle tabulky, kterou má Právo k dispozici, získala nejvíce bodů, 50, žadatelka, která na obecní byt čeká již 10 let.

Navíc při výběrovém řízení nevložil Lauko do obálky nabídku na výši smluvního nájemného, která by byla mezi žadateli tou nejvyšší. Problematické je také to, že byt se nachází v domě, který se již brzy bude privatizovat. Odprodej domu vlastníkům, kteří založili bytové družstvo, odsouhlasili totiž radní letos 25. srpna. Místostarostovi Laukovi, který má navíc na radnici v Ostravě-Jihu bytový resort na starosti, však bytová komise přiklepla byt až 7. září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám